Florian Henckel von Donnersmarck

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Florian Henckel von Donnersmarck
Florian Henckel von Donnersmarck vuonna 2015.
Florian Henckel von Donnersmarck vuonna 2015.
Henkilötiedot
Koko nimi Florian Maria Georg Christian Graf Henckel von Donnersmarck[1]
Syntynyt2. toukokuuta 1973 (ikä 50)
Köln
Ammatti elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja
Käsikirjoittaja
Palkinnot

Parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinto (2006)

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Florian Graf Henckel von Donnersmarck (koko nimeltään Florian Maria Georg Christian Graf Henckel von Donnersmarck, s. 2. toukokuuta 1973 Köln) on saksalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja. Hän kuuluu sleesialaiseen Henckel von Donnersmarckin aatelissukuun, ja Saksan kansalaisuuden lisäksi hänellä on myös Itävallan kansalaisuus. Vuonna 2007 hänen elokuvansa Muiden elämä (Das Leben der Anderen) palkittiin parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnolla.

Donnersmarck syntyi Kölnissä, mutta eli lapsuudestaan ja nuoruudestaan kuusi vuotta New Yorkissa, kolme vuotta Berliinissä, neljä vuotta Frankfurt am Mainissa ja neljä vuotta myös Brysselissä. Suoritettuaan ylioppilastutkinnon hän opiskeli kaksi vuotta Pietarissa ja työskenteli sen jälkeen lyhyen aikaa venäjän kielen opettajana. Vuodesta 1993 vuoteen 1996 Donnersmarck opiskeli filosofiaa, politiikkaa ja kansantaloutta Oxfordin yliopiston New Collegessa.

Elokuva-alalle Donnersmarck päätyi harjoiteltuaan ohjausta Richard Attenborough'lle. Myöhemmin hän siirtyi müncheniläiseen HFF München -televisio- ja elokuvakorkeakouluun (Hochschule für Fernsehen und Film München), jossa hän ohjasi lyhytelokuvat Dobermann (1998) ja Der Templer (2002). Oscar-palkittu Muiden elämä oli Donnersmarckin ensimmäinen kokopitkä elokuva.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neill, Phelim O': First sight: Florian Henckel von Donnersmarck The Guardian. 6.4.2007. Viitattu 13.2.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]