Fjällbon puisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maisema Fjällbon kallioilta.

Fjällbon puisto on Tuusulanjärven rannalla Tuusulan rantatien varrella oleva virkistysalue. 3,5 hehtaarin laajuinen alue on maisemallisesti ja luontoarvoiltaan arvokas luontokohde. Syksyllä 2018 aloitettiin puiston kunnostus ja rantaan on rakennettu grillauspaikka, sekä uusittu polkuja. Vuonna 2019 rakennetaan myös laituri, sekä huvimaja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fjällbon huvimaja

Vuonna 1875 Tuusulan nimismies J.V. Frostell osti alueen ja rakennutti kallion päälle huvilan ja sille muutaman ulkorakennuksen, mm. hevostallin, navetan ja kanalan. Huvila sai nimekseen Fjällbo, ja Frostell omisti sen vuoteen 1916. Vuonna 1929 Helsinkiläinen liikemies Ilmari Helander osti Fjällbon kesäasunnokseen. Huvila tuhoutui tulipalossa kunnostustöiden yhteydessä vuonna 1981. Rakennuksista on jäljellä vain yksi huvimaja kallion laella sekä rantaan johtavat portaat ja kivilaituri.

Aivan vieressä sijaitsee myös Aleksis Kiven kuolinmökki ja historiallinen Onnelan majatalo.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fjällbon alue on säilynyt lähes luonnontilaisena. Paikoin jyrkätkin rannat ovat kallioisia ja niillä kasvaa kalliomännikköä ja katajikkoa. Alueella on paljon kelohonkia, joissa kasvaa kääpäsieniä. Osa puistosta on kuusikkoa ja lehtomaista metsää. Huvila-ajasta muistuttavat omenapuut ja idänsinililjat. Linnuista alueella pesivät esimerkiksi käpytikka ja puukiipijä. Vesilintuja, kuten telkkiä, tiiroja ja silkkiuikkuja näkee tavallisesti.

Fjälbohon näkyy myös vastarannalla kohoava Sarvikallio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]