Final Fantasy Type-0

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Final Fantasy Type-0
Kehittäjä Square Enix 1st Production Department
Julkaisija Square Enix
Jakelija Humble Store, Steam, Microsoft Store ja PlayStation Store
Ohjaaja Hajime Tabata
Tuottaja Tetsuya Nomura
Yoshinori Kitase
Käsikirjoittaja Hajime Tabata
Hiroki Chiba
Sarah Okabe
Taiteilija Tetsuya Nomura
Yusuke Naora
Yusaku Nakaaki
Säveltäjä Takeharu Ishimoto
Pelisarja Final Fantasy
Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII
Julkaistu
 • 27. lokakuuta 2011
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: C (15 vuotta tai vanhempi)
Alusta PlayStation Portable
PlayStation 4 (HD-versio)
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Final Fantasy Type-0 (ennen nimellä Final Fantasy Agito XIII), on Square Enixin kehittämä ja julkaisema toimintaroolipeli. Peli on julkaistu vuonna 2011 PlayStation Portablelle vain Japanissa. Pelistä julkaistiin HD-versio PlayStation 4:lle vuonna 2015.

Peli on osa Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII-projektia. Peli käyttää samaa mytologiaa kuin Final Fantasy XIII ja sen jatko-osat, mutta muuten pelit eivät liity toisiinsa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin taistelusysteemi on poikkeuksellinen muihin Final Fantasy peleihin verrattuna. Tunnettu ATB-systeemi ei ole tässä pelissä käytössä, vaan taistelut tapahtuvat reaaliaikaisesti. Pelaaja ohjaa yhtä hahmoa ja hänellä voi olla mukana kaksi tukihahmoa. Pelaajan on ohjattava hahmoa itse kentällä ja hyökättävä eri näppäimille annetuilla komennoilla. Hahmoilla on neljä eri komentoa käytettävissä ja lisäksi hahmo voi suorittaa väistöliikkeen. Peruskomennot ovat seuraavat:

 • Tavallinen hyökkäys
 • Taikahyökkäys
 • Hahmolle ominainen erikoistaito
 • Puolustustaito tai puolustustaika

Peruskomentojen lisäksi pelaaja voi suorittaa ryhmäkohtaisia erikoistaitoja. Näitä ovat mm. Triad Maneuver, jossa ryhmän jokainen hahmo suorittaa erikoisiskun. Lisäksi pelaaja voi kutsua apuun eidoloneja, tai käyttää Vermilion Bird-nimistä supertaikaa.

Pelissä voi suorittaa myös erikoistehtäviä tarinatehtävien lisäksi.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on yhteensä 14 hallittavaa hahmoa, joista jokainen kuuluu Class Zero -nimiseen kadettiluokkaan. Jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja taitonsa. Kahdentoista ensimmäisen hahmon nimet tulevat japanilaisen korttipakan korttien nimistä. Hahmot ovat 16-18-vuotiaita.

 • Ace: Ace on vaaleahiuksinen poika ja luokan hyväksyjä. Hän käyttää aseenaan korttipakkaa. Hän vastaa numeroa 1 ja hänen voimansa on hyväksyntä.
 • Deuce: Deuce on tummahiuksinen tyttö, jonka aseena on huilu. Huilun avulla hän kykenee vahvistamaan muuta ryhmää. Hän on kiltti ja tyyni, mutta tilanteen vaatiessa hän voi olla hyvinkin pelottava. Hän vastaa numeroa 2 ja hänen voimansa on kiltteys.
 • Trey: Trey on vaaleahiuksinen poika, joka tietää asiat hyvin yksityiskohtaisesti. Hän yrittää aina antaa kaikesta mahdollisimman tyhjentävän selityksen, mutta usein hänet keskeytetään ennen kuin hän saa puhuttua loppuun. Hänen aseensa on jousi. Hän vastaa numeroa 3 ja hänen voimansa on tieto.
 • Cater: Cater on punahiuksinen tyttö, jonka aseena on Magicite-pistooli. Hän on jokseenkin temperamenttinen ja suoraviivainen. Hän vastaa numeroa 4 ja hänen voimansa on rohkeus.
 • Cinque: Cinque on ruskeahiuksinen tyttö, ja hän on naiivin koko luokasta. Hän ei koskaan puhuttele muita heidän oikeilla nimillä, vaan itse keksimillään lempinimillä. Pienestä koostaan huolimatta hän käyttää varsin tehokkaasti painavaa sotanuijaa. Hän vastaa numeroa 5 ja hänen voimansa on viattomuus.
 • Sice: Sice on hopeahiuksinen tyttö, ja luokan kovanaama. Hän on myös kyynisin. Hänen mielestään maailmassa vain vahvat pärjäävät ja heikot menehtyvät. Tämä näkemys ei kuitenkaan tee hänestä täysin sydämetöntä. Hänen aseensa on suurikokoinen viikate. Hän vastaa numeroa 6 ja hänen voimansa on sitkeys.
 • Seven: Seven on valkohiuksinen tyttö ja luokan tasapainoisin. Hän saattaa vaikuttaa kylmältä, mutta tosiasiassa hän on juuri se henkilö, joka pitää luokan koossa. Hänen aseensa on ruoskamiekka. Hän vastaa numeroa 7 ja hänen voimansa on tarkkaavaisuus.
 • Eight: Eight on ruskeahiuksinen poika, joka vihaa aseita. Tämän takia hän taistelee mieluummin nyrkein. Hän on vikkelä jaloistaan. Hän vastaa numeroa 8 ja hänen voimansa on rauhallisuus.
 • Nine: Nine on vaaleahiuksinen poika ja luokan kuumakalle. Hän saattaa suuttua pienestäkin sutkautuksesta. Vihastaan huolimatta hän on silti tärkeä osa luokkaa. Hänen aseensa on keihäs. Hän vastaa numeroa 9 ja hänen voimansa on toiminta.
 • Jack: Jack on vaaleahiuksinen poika ja luokan vitsiniekka ja optimisti. Hän pyrkii tuomaan esiin kaikkien tilanteiden hyvät puolet. Hänen aseensa on katana-miekka. Hän vastaa numeroa 11 ja hänen voimansa on tietämättömyys.
 • Queen: Queen on tummahiuksinen tyttö ja luokan älykkäin. Hänellä on usein lyhyt ja ytimekäs vastaus kaikkeen, ja hän pitää lukemisesta. Hänen aseensa on pitkämiekka. Hän vastaa numeroa 12 ja hänen voimansa on älykkyys.
 • King: King on vaaleahiuksinen poika ja luokan hiljaisin. Monet pitävät Kingiä välinpitämättömänä, mutta oikeasti hän on hyvinkin sympaattinen. Hänen aseensa ovat kaksi pistoolia. Hän vastaa numeroa 13 ja hänen voimansa on arvostelukyky.
 • Machina Kunagiri: Machina on tummahiuksinen poika ja uusi tulokas Class Zeroon. Machina ei kuitenkaan pidä Class Zerosta henkilökohtaisista syistä ja tämä inho Class Zeroon on yksi pelin sivujuonia. Hänen aseensa ovat kaksi pistomiekkaa. Machinalle ei ole asetettu numeroa ja hänen voimansa on pelko.
 • Rem Tokimiya: Rem on harmahtavan ruskeahiuksinen tyttö, joka liittyi Class Zeroon yhdessä Machinan kanssa. Rem ja Machina ovat lapsuudenystäviä. Remillä on parantumaton, kuolemaan johtava sairaus, jonka hän pitää salassa muulta luokalta. Sairaudestaan huolimatta hän haluaa taistella loppuun asti. Hänen aseensa ovat kaksi tikaria. Remillä ei ole asetettua numeroa ja hänen voimansa on rakkaus.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin maailma, Orience, on jakaantunut neljään eri valtakuntaan, joista jokainen palvoo yhtä neljästä suuresta kristallista. Nämä kristallit symbolisoivat neljää eläintä, jotka ovat näiden valtakuntien symbolit. Tulipunainen Lintu (Vermilion Bird), jonka tulenhehku on Rubrumin valtakunnan symboli. Valkoinen Tiikeri (White Tiger), joka symbolisoi Militesin Imperiumin metallisuutta ja tietoa. Taivaansininen Lohikäärme (Azure Dragon), jonka lempeys on Concordian lohikäärmevaltakunnan symboli. Musta Kilpikonna (Black Tortoise), joka on Lorican mustan kraatterivaltakunnan ja panssarin symboli. Nämä neljä valtakuntaa elivät rauhassa, kunnes Militesin Imperiumi aloitti sodan Rubrumia vastaan. Rubrum ei aluksi osannut odottaa hyökkäystä, ja alueensa vallattiin nopeasti. Milites lähetti erillisen osaston hyökkäämään suoraan Rubrumin pääkaupunkiin Academeiaan ja miltei onnistuivat valtaamaan kaupungin käyttämällä kristallijumittajaa, joka esti Rubrumin kristallin taian käytön. Mutta Rubrumin salainen ase, Class Zero, ei tarvitse kristallia käyttämään taikaa ja heidän ansiostaan Rubrum onnistui kääntämään tilanteen. Sota Militesiä vastaan, oli alkanut.

Rubrum onnistui saamaan takaisin menetetyt alueensa ja myöhemmin he lähettivät Class Zeron salaiselle tehtävälle Militesin pääkaupunkiin Ingramiin. Tehtävä onnistui, mutta samalla hetkellä Concordian kuningatar Andoria saapuu Ingramiin julistamaan rauhaa. Mutta kesken rauhanneuvotteluiden hänet murhataan ja Class Zero asetetaan syntipukiksi. Paettuaan Ingramista heidän toimensa jäävät epäilyksen alle. Machina myös kohtaa Class Zeron hänen veljeensä liittyen, joka kuoli Rubrumin vapautuskampanjan aikana tehdessään tehtävää Class Zerolle. Tämä luo hänen ja muun Class Zeron välille muurin, sillä hän alkaa vieroksua muuta luokkaa ja vannoo suojelevansa Remiä ilman heitä.

Kuningatar Andorian kuoleman seurauksena Concordia liittoutuu Militesin kanssa ja Rubrum joutuu sotimaan kahdella rintamalla. Machina katoaa tänä aikana. Käyttäen l'Cietä taisteluissa Rubrum onnistuu lopulta päihittämään molemmat valtakunnat ja yhdistämään koko Oriencen Tulipunaisen Linnun kristallin vallan alle. Remin sairaus saavuttaa viimeisen asteensa ja hän menettää tajuntansa.

Valitettavasti Rubrumin voitto tulee heille tappiona, sillä jos koko Orience jää vain yhden kristallin vallan alle, Tempus Finis alkaa. Taivas muuttuu punaiseksi, meret mustaksi ja merestä nousee leijuva linnoitus, Pandæmonium, josta Rursan-legioonat ilmestyvat ja tappavat koko maailman väestön. Legendan mukaan Tempus Finisin tullessa maailmasta on löydyttävä Agito, pelastaja joka kykenee pysäyttämään Tempus Finisin. Jos maailmassa ei ole Agitoa, maailma tuhoutuu. Militesin imperiumin marsalkka Cid Aulstyne on matkannut Pandæmoniumiin yrittääkseen tulla Agitoksi, mutta sen sijaan hänestä tulee Tuomari, joka määrittää, onko maailmaan syntynyt Agito.

Class Zero matkaa Pandæmoniumiin tarkoituksena pysäyttää Tempus Finis. Matkan aikana Tulipunaisen Linnun kristalli pyytää heitä tulemaan l'Cieksi, mutta he kieltäytyvät ja Remistä tulee l'Cie heidän sijaan. Vaikka Class Zero kuinka yrittää, he eivät selviä Tuomarin viimeisestä kokeesta tulla Agitoksi. He silti jatkavat pahasti heikentyneinä eteenpäin ja löytävät Machinan ja Remin kristalleina. Paettuaan Ingramista ja riideltyään Class Zeron kanssa Machina lähti partioimaan yksin ja törmäsi Valkoisen Tiikerin l'Cie Qun'miin ja hänestä tuliu l'Cie hänen tilalleen. Hän uskoi voivansa suojella Remiä l'Cien voimalla, mutta koska Remistä tuli l'Cie, he joutuivat taistelemaan toisiaan vastaan ja sen seurauksena Rem haavoittui kuolettavasti.

Class Zero lopulta saavuttaa Tuomarin, mutta heidät kukistetaan. Machinan ja Remin henget antavat heille voimaa päihittää Tuomari ja Tempus Finis pysähtyy. Taistelun seurauksena he ovat silti pahasti heikentyneitä, ja alkavat tehdä kuolemaa. Kukaan heistä ei halua kuolla, mutta yhdessä he kohtaavat kuoleman rohkeasti.

Class Zeron kasvattiäiti, tohtori Arecia Al-Rashia, joka on itse asiassa jumala Pulsen palvelija tarkoituksena käyttää Oriencea kokeena löytämään Etron portti, on aikeissa palauttaa Orience takaisin kiertoon, joka on tapahtunut jo yli 600 miljoonaa kertaa, mutta hänen apurinsa Tiz (puuttuva numero 10) ja Joker (puuttuva numero 0) vakuuttavat hänet kuuntelemaan Class Zeron sieluja. Kuunneltuaan heitä Arecia päättää hylätä kokeen ja samalla hän vapauttaa Machinan ja Remin kristallista ja pyytää heitä muistamaan hänen lapsensa. Machina ja Rem palaavat Academeiaan ja löytävät Class Zeron heidän luokkahuoneensa raunioista kuolleina. He surevat mutta pitäen Class Zeron muiston elossa Machina ja Rem avioituvat ja johtavat Oriencen uuteen aikaan, jossa ei ole kristalleja eikä kuolleita voida unohtaa. Machina itse lopulta kuolee 67-vuotiaana Rem rinnallaan, katsoen viimeisen kerran maailmaa, jonka hän auttoi pelastamaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]