Final Destination – viimeinen määränpää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Final Destination – viimeinen määränpää
Final Destination
Ohjaaja James Wong
Käsikirjoittaja Jeffrey Reddick
Glen Morgan
James Wong
Tuottaja Glen Morgan
Craig Perry
Warren Zide
Säveltäjä Shirley Walker
Kuvaaja Robert McLachlan
Leikkaaja James Coblentz
Pääosat Devon Sawa
Ali Larter
Kerr Smith
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Levittäjä New Line Cinema
Netflix
Hulu
Ensi-ilta 17. maaliskuuta 2000
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 23 miljoonaa dollaria
Tuotto 113 miljoonaa dollaria
Seuraaja Final Destination – viimeinen määränpää 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Final Destination – viimeinen määränpää (Final Destination) on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut James Wongin ohjaama kauhu-/trillerielokuva. Elokuvan piti alun perin olla televisiosarjan Salaiset kansiot jakso Lento 180[1]. Elokuvasta on tehty myös neljä jatko-osaa: Final Destination – viimeinen määränpää 2 (2003), Final Destination – viimeinen määränpää 3 (2006), The Final Destination (2009) ja Final Destination 5 (2011). Elokuvasarjan teemana on kuoleman väistämättömyys.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ennen luokkaretkelle Pariisiin lähtöä Alex Browning (Devon Sawa) näkee näyn, jossa heidän lentokoneensa räjähtää heti nousun jälkeen. Niinpä hän ja muutama ystävänsä jättäytyvät pois lennolta. Näky toteutuukin, mutta joukkoa alkaa ajaa takaa itse Kuolema, joka haluaa heidät hengiltä. Yksi kerrallaan he kuolevat erilaisissa onnettomuuksissa.

Kuolemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuoleman alkuperäinen suunnitelma oli surmata kaikki 40 oppilasta ja neljä opettajaa heti lennolla, mutta Alexin nähtyä näyn kuusi oppilasta ja yksi opettaja jäävät lentokentälle. Alexin näyn mukaisesti lentokone räjähtää, eikä eloonjääneitä ole.

Kuoleman alkuperäisessä suunnitelmassa kuolemisjärjestys olisi ollut: Tod, Terry, neiti Lewton, Carter, Billy, Clear, Alex. Alex saa vihiä suunnitelmasta Todin kuoleman jälkeen ruumishuoneella ja saa selville järjestyksen Terryn kuoleman jälkeen.

Tod: Kuolee kuristuttuaan pyykkinaruun omassa kylpyhuoneessaan. Alex saa vihjeen Todin kuolemasta, kun hän suutuksissaan heittää sanomalehden tuulettimeen. Tuuletin silppuaa palan, joka päätyy Alexin polvelle. Lappu repeytyy sanasta ”Today” muotoon ”Tod”.

Terry: Jää bussin alle. Alex näkee kahvilan ikkunasta linja-auton heijastuksen, mutta ympärillä ei kulje yhtäkään linja-autoa.

Neiti Lewton: Hän kaataa teetä kuppiin ja näkee siinä pääkallon. Pelästyessään hän heittää veden lattialle. Hän ottaa jääkaapista jääpaloja ja vodkaa. Liian suuren lämmönvaihtelun vuoksi mukiin tulee pieni halkeama, jota Lewton ei huomaa. Hän menee olohuoneeseen ja vuotavasta mukista tippuu vodkaa tietokoneen päälle. Huomatessaan sen savuavan hän lähestyy tietokonetta jolloin se räjähtää ja näytön pala iskeytyy Lewtonin kurkkuun. Lewton juoksee hädissään keittiöön ja liukastuu veteen, jonka oli heittänyt lattialle. Lewton kurkottaa pöydällä olevaa pyyhettä ja sen mukana pyyhkeen alla ollut veitsisarja putoaa Lewtonin päälle, yhden iskeytyessä lähelle hänen sydäntä. Alex on ennakoinut Lewtonin kuolevan seuraavaksi ja saapuu hänen asunnolleen. Alex saapuu keittiöön ja huomaa Lewtonin. Alex koettaa kurottautua pyyhkeeseen tyrehdyttääkseen verenvuodon, mutta tippuneesta vodkasta aiheutunut tulipalo saa aikaan pienen räjähdyksen, joka kaataa tuolin Lewtonin päälle painaen veitsen syvemmälle. Samaan aikaan kaasuputkeen tulee vuoto ja Alex ehtii täpärästi ulos ennen talon räjähtämistä.

Billy: Pää irtoaa junan alta lentävästä raudan kappaleesta.

Carter: Jättimäinen mainostaulu osuu häneen.

Lopulta Alex ja Clear jäävät ainoiksi, jotka säästyvät Kuolemalta. Kuitenkin Alex oli lähellä kuolla ennen Carterin kuolemaa. Hän pelasti Clearin palavasta autosta, joka oli lähellä räjähtää, pidellen kiinni hajonneesta sähköjohdosta, joka olisi räjäyttänyt auton. Alex sai kuitenkin itse suuren sähköiskun, mutta säilyi silti hengissä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Devon Sawa[3]  Alex Browning  
 Ali Larter[3]  Clear Rivers  
 Kerr Smith[3]  Carter Horton  
 Kristen Cloke[3]  Valerie Lewton  
 Daniel Roebuck[3]  agentti Weine  
 Roger Guenveur Smith  agentti Schreck  
 Chad Donella  Tod Waggner  
 Seann William Scott[3]  Billy Hitchcock  
 Tony Todd  Bludworth  
 Amanda Detmer[3]  Terry Chaney  

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvakriitikko Roger Ebert antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä ja hän kehuu elokuvan olevan muita teinikuolemaelokuvia juonellisesti älykkäämpi ja viihdyttävämpi.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuotila, Lauri: Tiesitkö: elokuvasarjan synnyttänyt kauhuhitti oli alun perin Salaiset kansiot -jakso Episodi.fi. 13.8.2017. Pop Media. Viitattu 9.7.2019.
  2. Lee, Benjamin: Final Destination at 20: The Bleakest Teen Horror Film Ever Made? Film Reviews. 17.3.2020. The Guardian. Viitattu 6.4.2024. (englanniksi)
  3. a b c d e f g Final Destination - Viimeinen määränpää MTV Uutiset. 13.5.2002. Viitattu 6.4.2024.
  4. Final Destination Reviews. 17.3.2000. RogerEbert.com. Viitattu 6.4.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]