Filokrateen rauha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Filokrateen rauha rauha solmittiin vuonna 346 eaa. Ateenan ja Makedonian välillä. Se sai nimensä ateenalaisesta poliitikko Filokrateesta, joka osallistui rauhansopimuksen neuvotteluihin. Rauha lopetti Ateenan ja Makedonian sodan.

Makedonia oli Filippos II noustua valtaistuimelle laajentanut valtaansa naapureidensa kustannuksella. Ateenan ja Makedonian konflikti oli alkanut jo vuonna 357 eaa. kun Filippos hyökkäsi Amfipolista vastaan. Ateenalaiset havittelivat myös strategisesti tärkeää kaupunkia.

Vuonna 347 eaa. ateenalainen lähetystö, johon kuuluivat Filokrates, Demosthenes ja Aiskhines, saapui Makedoniaan. Kohdatessaan Filippoksen ensimmäistä kertaa Demosthenes sai jonkinlaisen kohtauksen[1] Rauha saatiin kuitenkin solmittua ja osapuolet sopivat että kumpikin sai pitää hallitsemansa alueet. Ainoastaan Fokiin ja Aloksen suhteen Filippos sai vapaat kädet.

Vuonna 346 eaa. Parmenion ja Antipatros matkustivat Ateenaan vannomaan rauhansopimuksen mukaisen valan. Ennen kuin ateenalainen lähetystö ehti Makedoniaan vannomaan oman valansa, Filippos oli jo aloittanut hyökkäyksen Traakiaan, jonka hän valtasi miltei kokonaan ennen kuin rauhansopimus astui voimaan.

Heti rauhansopimuksen astuttua voimaan Filippos marssi armeijansa kanssa Fokista vastaan joka antautui.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]