Film Artistica Gloria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Film Artistica Gloria oli Torinossa vuosina 1913–1919 toiminut italialainen elokuvien tuotantoyhtiö. Se tunnetaan myös nimellä Gloria Films.

Elokuvateatterinomistaja Domenico Cazzulino ja ohjaaja Mario Caserini perustivat osakeyhtiömuotoisen Film Artistica Glorian Torinossa huhtikuussa 1913. Yhtiön toimitusjohtajana työskenteli Cazzulino ja taiteellisena johtajana Caserini. Tekniikasta ja kuvauksesta vastasi Angelo Scalenghe. Ohjaajina ja näyttelijöinä työskentelivät Caserinin lisäksi muun muassa Mario Bonnard, Camillo De Riso, Alberto Degli Abbati, Giuseppe De Liguoro, Amleto Palermi ja Lyda Borelli. Monet heistä olivat aikaisemmin työskennelleet Ambrosio Filmillä.

Gloria Filmsin ensimmäinen menestyselokuva oli Borellin ja Bonnardin tähdittämä melodraama Ma l’amor mio non muore! vuonna 1913. Ranskalaisen Pathén levittäminä yhtiön historialliset ja draamaelokuvat saivat suosiota myös ulkomailla. Vuoden 1914 jälkeen Gloria tuotti myös useita komedioita.[1]

Osakeyhtiö hajotettiin vuonna 1916 ja sen studiot myytiin Alfredo Fasolalle, joka seuraavana vuonna vuokrasi ne Bonnardin Electa Filmille. Vuonna 1919 Film Artistica Gloriasta tuli yksi studiot haltuunsa ottaneen Unione cinematografica italiana -konsortion tavaramerkeistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Abel, Richard (ed.): Encyclopedia of Early Cinema, s. 401. Abingdon: Routledge, 2005. ISBN 0-415-23440-9.