Fight Club (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fight Club
Alkuperäisteos
Kirjailija Chuck Palahniuk
Kieli englanti
Genre trilleri
Julkaistu 1996
Suomennos
Suomentaja Henrik Laine
Kustantaja Like
Julkaistu helmikuu 2006[1]
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 233[1]
ISBN 952-471-694-1
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Fight Club on Chuck Palahniukin ensimmäinen julkaistu romaani vuodelta 1996. Elokuvaversion ohjasi vuonna 1999 David Fincher.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo nimettömästä kertojasta, joka vihaa elämäänsä ja työtään autoja valmistavassa yhtiössä. Tyytymättömyys ja jatkuvat työmatkat eri aikavyöhykkeille aiheuttavat hänelle unettomuutta, johon ei tunnu auttavan muu kuin tukiryhmissä käyminen. Vaikkei hänellä mitään ryhmien käsitteleviä sairauksia olekaan, kertoja saa rauhassa käydä niissä, kunnes toinen hänen kaltaisensa "turisti", Marla Singer, ilmaantuu pilaamaan tunnelman. Hieman myöhemmin hän tapaa Tyler Durdenin, joka suostuu majoittamaan kertojan kotiinsa sen jälkeen, kun hänen oma asuntonsa tuhoutuu räjähdyksessä. Tyler pyytää vastapalvelukseksi ainoastaan, että kertoja löisi häntä niin kovaa kuin pystyy. Molempien huomattua saavansa suurta nautintoa tappelemisesta he yhdessä perustavat Fight Clubin (tappelukerhon), jossa tavalliset työssä käyvät miehet illalla hakkaavat toisiaan ilman kenkiä, ilman solmioita ja ilman paitoja.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kertoja on nimeämättä jätetty mies, jonka näkökulmasta tarinan tapahtumat koetaan. Hän kärsii unettomuudesta, johon ei tunnu auttavan muu kuin erilaisissa tukiryhmissä käyminen.

Tyler on nihilisti ja kulutusyhteiskunnan vastustaja. Hän työskentelee öisin ja aiheuttaa työnantajilleen jatkuvasti vaikeuksia. Hän on myös toinen fight clubin, tappelukerhon, perustajista.

Nainen, jonka kertoja tapaa käydessään tukiryhmissä, ja joka estää häntä nauttimasta niistä samalla tavalla kuin ennen. Myöhemmin Marlasta tulee Tylerin rakastajatar.

Robert "Bob" Paulson

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertoja tapaa Robertin kivessyöpäryhmässä. Hän on entinen kehonrakentaja, joka sairastui steroidien takia kivessyöpään. Bob osallistuu myös tappelukerhoihin.

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.