Ferdinand Habsburg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ferdinand Habsburg
Henkilötiedot
Syntynyt [1]

Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen; kutsutaan nimellä Ferdinand Habsburg, 21. kesäkuuta, 1997 Salzburg, Itävalta) on itävaltalainen autourheilija, joka kuuluu Itävallan Habsburg-hallitsijasukuun. Hänen isänsä on Karl Habsburg-Lothringen, joka on nykyään Habsburg-suvun päämies. Hänen isoisänsä on nyt jo edesmennyt Otto von Habsburg. Lisäksi hän on entisen Itävallan keisarin Kaarle I:n lapsenlapsenlapsi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ferdinand Habsburg Macaon Grand Prix -kilpailussa vuonna 2019.
Ferdinand Habsburgin LMP2-luokan auto Le Mansin 24 tunnin ajossa vuonna 2022.

Formulat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ferdinand aloitti uransa Karting-luokista 14-vuotiaana. Hän voitti ROTAX Junior -luokassa useita mestaruuksia josta hän siirtyi vuonna 2014 Rotax DD2 -luokkaan jossa hän sijoittui luokassa 12:nneksi. Vuonna 2014 Habsburg aloitti kilpauransa Formula Renault 1.6 NEC -sarjassa saavuttaen neljä palkintosijaa sijoittuen sarjassa neljänneksi. Vuonna 2015 Habsburg kilpaili Formula Renault 2.0 NEC -sarjassa saavuttaen 62 pistettä ja sarjan 19:nnen sijan. Samana vuonna hän ajoi Uuden-Seelannin Toyota Racing Series -sarjassa ja sijoittui sarjan 11:nneksi. Hän kilpaili samana vuonna myös Eurocup Formula Renault -sarjassa vierailevana kuljettajana. Vuonna 2016 Habsburg ajoi täyden kauden sarjassa ja saavutti kaksi palkintosijaa ja sarjan kymmenennen sijan. Samana vuonna hän ajoi EuroFormula Open -sarjassa saavuttaen kaksi voittoa, neljä paalupaikkaa ja 12 palkintosijaa sarjapisteissä toisen sijan.

Vuonna 2017 Habsburg kilpaili Euroopan Formula 3 mestaruussarjassa saavuttaen yhden voiton ja neljä palkintosijaa sijoittuen sarjan seitsemänneksi. Vuonna 2018 Habsburg jatkoi Euroopan F3 -sarjassa ja saavutti yhden kolmossijan, 87 pistettä ja sarjapisteissä 13:nnen sijan.

Urheiluautosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2018 Habsburg aloitteli uraa urheiluautosarjoissa ja ajoi yhden kilpailun Amerikassa IMSA SportsCar Championship -sarjaa ja osallistui Daytonan 24 tunnin ajoon, jossa hän oli mukana myös vuosina 2021 ja 2022.

Vuonna 2019 Habsburg siirtyi DTM-sarjaan ajaen R-Motorsport-tiimin Aston Martinilla. Hän saavutti ensimmäisellä kaudellaan kolme pistettä ja jäi sarjataulukoissa 18:nneksi. Vuonna 2020 Habsburg jatkoi DTM-sarjassa ja siirtyi Audille. Hän ajoi yhden paalupaikan, yhden kolmossijan ja keräsi 68 pistettä, jotka oikeuttivat sarjassa kymmenenteen sijaan. Vuosina 2019–2020 Habsburg ajoi yksittäisiä kisoja Blancpain GT Series Endurance Cup -sarjassa ja osallistui Span 24 tunnin ajoon.

Vuonna 2021 Habsburg siirtyi kilpailemaan FIA World Endurance Championship -sarjaan, jossa hän ajaa LMP2-luokassa Team WRT -tallissa tallikavereinaan Charles Milesi ja Robin Frijns. Habsburgin autokunta voitti Le Mansin 24 tunnin ajon ja voittivat myös koko sarjan mestaruuden voittaen loppukauden kolme viimeistä kisaa. Vuonna 2022 Habsburg jatkoi FIA WEC -sarjassa saaden uudeksi tallikavereikseen Rui Andraden ja Norman Naton. He voittivat kauden aikana Monzan 6 tunnin ajon ja sijoittuivat luokassaan neljänneksi.

Habsburg on ajanut myös European Le Mans Series ja Asian Le Mans Series -sarjoja. Vuonna 2021 Habsburgin autokunta yhdessä René Binderin ja Ye Yifein kanssa voitti Asian Le Mans Series -sarjan mestaruuden. Vuonna 2022 Habsburg voitti European Le Mans Series -sarjan mestaruuden yhdessä Louis Delétrazin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (cs) ČSFD, View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.