Felix II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Felix II

Felix II oli vastapaaviksi nimetty paavi vuosina 355365. Aikoinaan häntä kuitenkin pidettiin varsinaisena paavina, joskin vasta Sylvester I aikana (paavina 314335) vakiintui Rooman piispojen kutsuminen paaviksi.

Hän sijoittuu paavillisessa järjestyksessä paavi Liberiuksen, joka oli paavina 352366 vallassaolon loppuaikaan sekä paavi pyhä Damasus I:n, joka oli paavina 366383, vallassaoloajan alkamisen välillä. Liberiuksen maanpaon jälkeen, joulukuussa 355, keisari Constantius II, keisarina 337361, Rooman papisto, joukossa myös arkkidiakoni Felix, vannoi, että he eivät tunnusta muuta piispaa kuin Liberius niin kauan kuin tämä elää.selvennä Mutta keisarin painostuksen alaisena Felix muutti mielensä ja kolme areiolaista piispaa pyhitti hänet virkaansa. Rooman papisto liittyi uuden piispansa tukijoihin, mutta kansa pysyi uskollisena Liberiukselle.

Kun Liberius vapautettiin vuonna 357, kokosi Rooman papisto roomalaiset suurelle sirkukselle ja ilmoittivat, että vastedes kirkkoa hallitsee kaksi piispaa. Tilanteessa syntyi vastalauseiden myrsky ja kun Liberius palasi Roomaan niin mellakat pakottivat Felix II lähtemään pakoon kaupungista. Hän yritti väkivalloin paluuta useita kertoja, mutta aina hän epäonnistui ja lopulta hän vetäytyi maatilalleen Rooman läheisyyteen, ja siellä hän kuoli 22. marraskuuta 365.

Myöhemmin keskiajan aikana useiden väärinkäsitysten kautta Felix II:tä pidettiin varsinaisena piispana ja usein hänet esitettiin myös marttyyrina.