Felice Beato

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Felice Beato, valokuvaaja tuntematon, noin vuonna 1866.

Felice Beato (1833 tai 1834–noin 1907), joskus tunnettu nimellä Felix Beato, oli korfunitalialainen valokuvaaja.[1] Hän oli ensimmäisiä Itä-Aasiassa valokuvanneita ja varhaisimpia sotavalokuvaajia. Hänen laatukuviaan, muotokuviaan sekä näkymiään ja panoraamojaan Aasian ja Välimeren alueen arkkitehtuurista ja maisemista pidetään merkittävinä.

Beaton matkat eri maissa soivat hänelle mahdollisuuden luoda voimakkaita ja kestäviä kuvia maista, ihmisistä ja tapahtumista, jotka olivat tuntemattomia ja kaukaisia suurimmalle osalle eurooppalaisista ja pohjoisamerikkalaisista. Nykyaikaan saakka hänen työnsä ovat muodostaneet keskeiset kuvat sepoykapinan ja toisen oopiumisodan kaltaisista tapahtumista. Hänen valokuvansa edustavat ensimmäisiä, myöhemmin valokuvajournalismiksi kutsuttuja töitä. Hänellä oli merkittävä vaikutus muihin valokuvaajiin, ja Beaton vaikutus Japanissa, jossa hän työskenteli ja opetti lukuisia muita valokuvaajia ja taiteilijoita, oli erityisen syvä ja kestävä.

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Beatoa on pitkään sanottu britiksi ja italialaiseksi. Hän oli kansallisuudeltaan britti, mutta syntyi Korfulla italialaiseen sukuun.