Faustino Asprilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Faustino Hernán "Tino" Asprilla Hinestroza (s. 10. marraskuuta 1969 Tuluá, Kolumbia) on kolumbialainen entinen jalkapalloilija, joka tunnetaan parhaiten Parma FC:n, Newcastle Unitedin ja Kolumbian jalkapallomaajoukkueen pelaajana. Pelipaikaltaan hän oli keskushyökkääjä. Hän sai kannattajien keskuudessa urallaan lempinimen The Octopus (suom. mustekala) kyltymättömän ruokahalunsa vuoksi. Pituutta Asprillalla on 176 senttimetriä.

Seurajoukkueura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asprilla aloitti seurajoukkueuransa vuonna 1988 Cucúta Deportivon paidassa, jossa hän teki kauden aikana parhaimmillaan 17 maalia. Tämä lukema oli myös Asprillan koko uran yhden kauden maaliennätys. Ensimmäistä kertaa hän siirtyi ulkomaille vuonna 1992, tuolloin Italian Serie A:ssa pelanneeseen Parma FC:hen. Hän pelasi Parmassa vuoteen 1996 asti tehden 84 pelissä 25 maalia. Vuonna 1996 kolumbialainen siirtyi Englannin Valioliigan Newcastle Unitediin, jossa pelatun kolmen kauden aikana peliaikaa tuli vain 48 pelissä ja maalejakin tuli vain yhdeksän. Edessä oli paluu takaisin Parmaan. Asprilla ei vakuuttanut myöskään toisella jaksollaan Parmassa, saldona kahden kauden aikana 22 ottelua ja vain yksi maali. Koko Parma-urallaan Asprilla voitti joukkueen kanssa UEFA Cupin kahdesti ja Cup-voittajien cupin kerran. Vuonna 1999 Asprilla palasi takaisin kotimanteereelleen Brasilian liigan Palmeirasiin. Vuonna 2004 uransa lopettanut Asprilla pelasi Palmeirasin jälkeen vielä kuudessa eri eteläamerikkalaisseurassa, viimeisimpänä kotikaupunkinsa Tuluán Cortuluássa vuonna 2004, ennen kuin lopetti uransa 35-vuotiaana.

Maajoukkueura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asprilla pelasi Kolumbian jalkapallomaajoukkueessa vuosina 1993-2001 57 ottelua, joissa syntyi 20 maalia. Hän kuului joukkueeseen kahdessa Copa Américassa, joissa molemmissa Kolumbia sijoittui toiseksi, kahdessa MM-turnauksessa (1994 ja 1998) sekä Barcelonan olympialaisissa 1992. Kolme vuotta viimeisen arvoturnauksensa, vuoden 1998 MM-kisojen jälkeen tuolloin brasilialaisessa Fluminensessa pelannut Asprilla ilmoitti päättävänsä maajoukkueuransa 32-vuotiaana.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Faustino Asprilla