Faubourg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Faubourg on ranskan kielen sana, joka tarkoitti alun perin esikaupunkia. Nykyisin sana esiintyy myös monien entisten esikaupunkien nimissä, jotka kaupungin laajetessa ovat jääneet varsinaisen kaupunkialueen sisään eivätkä enää ole esikaupungin luontoisia.[1]

Sanan alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana on muodostunut yhdyssanana muinaisranskan sanasta faux (latinaksi foris), joka merkitsee ulkopuolella, sekä germaanisperäisestä linnaa tai kaupunkia merkitsevästä sanasta borg, joka on lainautunut ranskaan muodossa bourg ja merkitsee nykyisin suurehkoa kylää.[1]

Pariisin faubourgit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanaa on käytetty varsinkin Pariisiin vanhan kaupunginmuurin ulkopuolelle 1500-luvulta lähtien muodostuneista asuntoalueista. Vuonna 1676 Ludvig XIV määräsi muurin purettavaksi, ja sen paikalle rakennettiin Pariisin suurten bulevardien kehä[2], joka Seinen pohjoispuolella johti Bastiljilta nykyiselle Place de la Concordelle. Vuonna 1701 bulevardien ulkopuolella sijainneet 14 faubourgia sekä kaksi kylää liitettiin kaupunkiin.[3]. Pariisiin tällöin liitetyn alueen rajalla kulkevat nykyisin ulommat bulevardit, mutta vuonna 1860 Pariisin raja siirrettiin vielä muutaman kilometrin ulommaksi nykyiselle paikalleen.

Kun vanhat faubourgit ovat Pariisin laajentuessa jääneet kaupungin sisään eivätkä enää ole lainkaan esikaupungin luontoisia, sana on nykyranskassa pitkälti menettänyt alkuperäisen merkityksensä. Uudemmista, yleensä kaupungin virallisen rajan ulkopuolelle muodostuneista esikaupungeista käytetään ranskan kielessä nykyisin sanaa banlieu.

Luettelo Pariisin faubourgeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1701 Pariisiin liitetyt faubourgit olivat:[4]

Nykyisin Pariisissa on vielä kaksi kaupunginosaa (ransk. quartier, joiden virallisissa nimissä esiintyy sana faubourg, nimittäin:

Lisäksi sana faubourg esiintyy kahdeksan Pariisin kadun nimessä. Ne kaikki ovat keskikaupungilta alkavien katujen jatkeita, joiden nimi suurten bulevardien ulkopuolella on muutoin sama kuin sisäpuolella, mutta nimeen on lisätty sanat "du faubourg":

 • Rue du Faubourg-Montmartre (Rue Montmartren jatke)
 • Rue du Faubourg-Poissonnière (Rue Poissonnièren jatke)
 • Rue du Faubourg-Saint-Antoine (Rue Saint-Antoinen jatke)
 • Rue du Faubourg-Saint-Denis (Rue Saint-Denis'n jatke, johtaa Saint-Denis'hin)
 • Rue du Faubourg-Saint-Honoré (Rue Saint-Honorén jatke)
 • Rue du Faubourg-Saint-Jacues (Rue Saint-Jacquesin jatke)
 • Rue du Faubourg-Saint-Martin (Rue Saint-Martinin jatke)
 • Rue du Faubourg-du-Temple (Rue du Templen jatke).

Muita faubourgeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana faubourg esiintyy myös muutamien Montrealin kaupunginosien nimissä. Niitä ovat keskustan itäpuolella Faubourg Québec, länsipuolella Faubourg des Récollets ja pohjoispuolella Faubourg Saint-Laurent.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Paul Robert: Petit Robert, Dictionnaire de la langue francaise, s. 208 (hakusana bourg), 762 (hakusana faubourg). Les Dictionnaires Robert, 1984. ISBN 2-85036-066-X.
 2. Paris en 1700 paris-atlas-historique.fr. Viitattu 12.5.2016.
 3. Les quartiers de Paris paris-atlas-historique.fr. Viitattu 12.5.2016.
 4. Les quartiers au début du XVIIIe d'après le plan de la Caille 1714 (Pariisin kartta vuodelta 1714) paris-atlas-historique.fr. Viitattu 12.5.2016.