Fatuhivanmonarkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fatuhivanmonarkki
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Monarkit Monarchidae
Suku: Mustamonarkit Pomarea
Laji: whitneyi
Kaksiosainen nimi

Pomarea whitneyi
Murphy & Mathews, 1928

Katso myös

  Fatuhivanmonarkki Wikispeciesissä

Fatuhivanmonarkki (Pomarea whitneyi) on äärimmäisen uhanalainen Fatu Hivalla Ranskan Polynesiassa elävä varpuslintu[1]. Laji on saanut tieteellisen nimensä Harry Payne Whitneyn mukaan.

Kooltaan fatuhivanmonarkki on noin 19 cm. Aikuinen lintu on väriltään kiiltävän violetinmusta lukuun ottamatta vaaleaa nokkaa. Nuori lintu on vaaleampi ja väritykseltään ruskea. Fatuhivanmonarkin varoitusääni muistuttaa hännälle astutun kissan naukaisua [2].

Fatuhivanmonarkin elinympäristöä ovat metsät 50–700 metrin korkeudessa. Ravintonaan linnut käyttävät hyönteisiä, hämähäkkejä sekä siemeniä. Fatuhivanmonarkkikanta on pienentynyt 90 % 21 vuodessa eli kolmen sukupolven aikana. Vuosituhannen alussa lintuja oli joitakin satoja, vuonna 2017 kannan kooksi arvioitiin enää 33 yksilöä.[2]. Suurin lajiin kohdistuva uhka on saarelle levinneen lintujen munia ja poikasia syövän mustarotan kannan lisääntyminen [1]. Myös kissojen arvellaan jahtaavan lintuja, mitä osoittaa lintujen pyrstösulkien puute.[3]

Suojeluohjelmassa saarelta hävitetään rottia ja villikissoja, ja tarjotaan kissanomistajille ilmaista kotikissojen steriliontia.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Pomarea whitneyi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.1.2014. (englanniksi)
  2. a b Fatuhiva Monarch – BirdLife Species Factsheet (Myös välilehti Text account) BirdLife International. Viitattu 22. huhtikuuta 2017.
  3. a b Protecting the Fatu Hiva Monarch Manu. Arkistoitu 22.4.2017. Viitattu 22.4.2017.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.