Farfisa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Farfisa Pergamon
Pink Floyd -aiheisessa näyttelyssä Richard Wrightin käyttämä Farfisa Compact Duo

Farfisa on italialainen yritys, joka tunnetaan lähinnä sen 1960–1980-luvuilla valmistamista sähköuruista ja muista soittimista. Farfisa teki myös radioita, televisioita ja muuta elektroniikkaa. Farfisa-urkuja on käytetty useissa eri musiikkityyleissä. Farfisa on Hammondin ja Voxin lisäksi tunnetuimpia sähköurkumerkkejä maailmassa.

Farfisa-yhtiön perustivat vuonna 1948 Scandallin ja Sopranin perheet. 1960-luvun puolestavälistä alkaen yritys tuli tunnetuksi erityisesti kevyistä ja helposti kuljetettavista combo- eli keikkauruista, joista tuli hyvin suosittuja esiintyvien muusikoiden instrumentteina. Menestystuotteeksi muodostui erityisesti transistoroidun sähköharmonikan pohjalta suunniteltu ja vuonna 1964 esitelty Farfisa Combo Compact.[1]

Farfisa-urkuja käytti muun muassa Pink Floyd -yhtyeen Richard Wright etenkin yhtyeen varhaisilla albumeilla kuten The Piper at the Gates of Dawn ja Ummagumma. Vähitellen hän alkoi suosia Hammondia, ja viimeisen kerran Farfisa Compact Duoa kuullaan albumin The Dark Side of the Moon kappaleella ”Time”.

Nykyisin Farfisa valmistaa ovipuhelimia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Farfisa, Combo Organ Heaven. Viitattu 4.5.2015.
  2. Farfisa Finland Oy. Viitattu 4.5.2015.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Farfisa