Ovipuhelin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ovipuhelinjärjestelmän painiketaulu

Ovipuhelin on yleensä huoneistossa oleva puhelin, jolla voi puhua talosta ulko-ovelle. Ovipuhelinjärjestelmässä on joskus myös kamera, josta sisälläolija näkee ulkopuolella olevan henkilön. Tästä käytetään nimitystä video-ovipuhelinjärjestelmä, ja sen sisäpuolinen laite on nimeltään video-ovipuhelin. Ovipuhelimia on kerrostaloissa ja omakotitaloissa. Ovipuhelin on perinteisen lankapuhelimen kaltainen laite, jossa on luuri eli kuulopuhelin kuulokkeella ja mikrofonilla, hälytyssummeri ja vähintään ovenavauspainike.

Kerrostaloissa voidaan ovipuhelinjärjestelmän ansiosta pitää talon ulko-ovi lukittuna ja ehkäistä siten ulkopuolisten liikkumista porraskäytävässä. Lukittu ulko-ovi hankaloittaa kuitenkin asiallistakin liikkumista, esimerkiksi jakelua ja kotipalvelua.

Uusimmat ovipuhelinjärjestelmät yhdistävät ovelta tulevat kutsut suoraan älypuhelimeen tai tablettiin ovipuhelimen lisäksi.

Myös omakotitaloihin on saatavilla video-ovipuhelinjärjestelmiä, jotka käyttävät asukkaan omaa internetyhteyttä puheluiden siirtoon älylaitteisiin.

Ovipuhelinlaitteisto voidaan usein laajentaa tai yhdistää kiinteistöautomaatioon. Tämä mahdollistaa esimerkiksi valaistuksen ja kulutuksen seurannan ovipuhelimesta. Jos tällainen järjestelmä yhdistetään älypuhelimeen, ovipuhelimen soiton ja kutsun lisäksi samalla matkapuhelinohjelmistolla voidaan hallita myös kiinteistöautomaation toimintoja.

Ovipuhelinjärjestelmä tarkoittaa kokonaisuutta, jossa erilaisia ovipuhelinlaitteita kootaan yhdessä toimivaksi kokonaisuudeksi. Sanaa ovipuhelin käytetään usein arkikielessä tarkoittamaan niin kokonaista järjestelmää, yksittäistä ovipuhelinta ja jopa erilaisia ovipuhelinjärjestelmän osia. Kun kirjoitetaan täsmällistä tekstiä, käytetään kuitenkin sanaa ovipuhelin tarkoittamaan vain ovipuhelinjärjestelmään kuuluvaa osaa, joka on tyypillisesti huoneistossa. Ulko-ovella oleva osa ovipuhelinjärjestelmää on ovipuhelinjärjestelmän painiketaulu eli ovipuhelinjärjestelmän kutsutaulu.

Erilaisia ovipuhelimia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Handsfree-ovipuhelin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luuriton ovipuhelin eli handsfree-ovipuhelin on ovipuhelinjärjestelmän sisäyksikkö, jossa ei ole perinteistä kuulopuhelinta eli luuria. Sen sijaan siinä on kaiutin ja mikrofoni. Huoneistossa oleva henkilö voi keskustella vieraan kanssa nostamatta luuria. Luurittomaan ovipuhelimeen puhutaan tyypillisesti puolen metrin etäisyydeltä eli "kyynärän etäisyyden päästä". Joissakin luurittomissa ovipuhelimissa on vaihtoehtona sekä luuri että luuriton: Jos luuria ei nosteta, ovipuhelin toimii luurittomana, kaiuttavana. Joissakin malleissa on mahdollisuus automaattivastaukseen, jolloin ovipuhelin avaa puheyhteyden automaattisesti. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun käyttäjä on fyysisesti rajoittunut tai haetaan hygieniaa sairaalassa tai elitarviketuotannossa.

Video-ovipuhelin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-ovipuhelimessa ovipuhelinjärjestelmän sisäyksikössä on näyttöruutu, johon tyypillisesti vieraan kuva ilmaantuu automaattisesti kun ovipuhelin hälyttää. Joissakin malleissa kuvan voi kutsua myös ovipuhelimen kuvakutsutoiminnolla. Näyttöruutu on tyypillisesti pieni, 3-4", eli "puolikkaan postikortin kokoinen", ja värikuvallinen. Valmistajariippumattomasti yleensä tämä pieni näyttö on perustaso: yleensä valmistajilla on paremmin varusteltu malli suuremmalla 7" näytöllä. Vanhemmat video-ovipuhelimet olivat mustavalkoisia: 70-luvun alusta pitkälle 2000-luvulle. 2000-luvulla mustavalkokuvalliset video-ovipuhelimet muuttuivat vähitellen kuvaputkellisista malleista LCD-näytöllisiin. Nykyään mustavalkoisia video-ovipuhelimia saa lähinnä varaosiksi vanhoihin järjestelmiin.

Langaton ovipuhelin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langaton ovipuhelin on ovipuhelinjärjestelmän sisäyksikkö, jossa ovipuhelinjärjestelmän signaalit kulkevat radioteitse. Langatonta ovipuhelinta säilytetään latausasemassa, ja latausasema on liitetty kaapelilla ovipuhelinjärjestelmään. Järjestely ei poikkea perinteisen puhelimen langattomista ratkaisuista: Vain rajapinta ón erilainen.