Ovipuhelinjärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ovipuhelinjärjestelmä on puhelinjärjestelmä, jossa kohteen ovelta voidaan saada yhteys sen sisäpuolelle. Ovipuhelinjärjestelmä sisältää kutsutoiminnon, eli sisäpuolella olevaa kohdetta voidaan kutsua akustisella tai visuaalisella merkillä eli hälytyksellä. Ovipuhelinjärjestelmässä on lisäksi kaksisuuntainen puheyhteys, eli tulija voi keskustella sisällä olevan henkilön kanssa. Yleensä ovipuhelinjärjestelmässä on lisäksi sähköinen ovenavaustoiminto.

Muita vastaavia järjestelmiä ovat summerijärjestelmä, jossa ei ole puheyhteyttä. Video-ovipuhelinjärjestelmä sisältää videoyhteyden: Kuten ovipuhelinjärjestelmässä, video-ovipuhelinjärjestelmässä on kutsu- ja puheyhteys sekä niiden lisäksi videokuva.

Ovipuhelinjärjestelmiä käytetään kaikkialla, jossa tarvitaan yhteys rajoitetun tilan sisäpuolelle, ja halutaan varmistua saapuvan vieraan henkilöllisyys. Ovipuhelinjärjestelmiä käytetään asuinkerrostaloissa, liikekiinteistöissä, yksityisasunnoissa sekä rajatuilla alueilla, esimerkiksi yritysten aidatuilla alueilla, jolloin portilla olevasta ovipuhelinjärjestelmän kutsutaulusta voidaan soittaa esimerkiksi vastaanottoon, ja pyytää sisäänpääsyä.

Ovipuhelinjärjestelmä poikkeaa ovikellosta siten, että ovikellosta puuttuu toiminnot, jotka tekevät siitä ovipuhelinjärjestelmän. Ovikellosta puuttuu puheyhteys. Summerijärjestelmä poikkeaa ovikellosta siten, että siitä puuttuu lukituksen avaus. Ovikello on tyypillisesti yhden kutsupainikkeen järjestelmä, jossa oven vieressä on kutsupainike ja sisällä kumistin. Tästä yksinkertaisesta järjestelmästä ei käytetä sanaa järjestelmä, vaan käytetään termiä ovikello.

Lisää artikkelissa ovipuhelin.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovipuhelinjärjestelmässä on ulko-oven vieressä on ovipuhelinjärjestelmän painiketaulu eli kutsutaulu, jossa on painonappi kutsua varten sekä nimikilpi, joka yleensä on valaistu. Painamalla kutsupainiketta sisäpuolella oleva ovipuhelin soi. Sisäpuolella oleva henkilö avaa puheyhteyden nostamalla luurin (kuulopuhelimen) kuten perinteisessä puhelimessa, ja avaa keskustelun. Tyypillinen keskustelunavaus on esimerkiksi nimi, huoneistonumero, yrityksen nimi tai vanhakantainen "haloo". Vierailija kuulee kutsutaulussa olevan kaiuttimen kautta puheen, ja voi vastata siihen puhumalla. Mikäli sisäpuolella oleva henkilö haluaa päästää vieraan sisään, hän painaa ovipuhelimessa olevaa ovenavauspainiketta. Sähköinen ovenavaustoiminto puuttuu melko usein omakotitalojen ovipuhelinjärjestelmistä kustannussyistä: Tällöin sisäpuolella oleva henkilö avaa oven perinteisesti kävelemällä ovelle ja avaamalla lukituksen käsin.

Video-ovipuhelinjärjestelmässä painiketaulussa on lisäksi kamera ja sisäpuolella olevassa ovipuhelimessa videomonitori. Kun vieras painaa kutsupainiketta, kamera ja monitori käynnistyvät, ja monitori alkaa näyttää painiketaulussa olevan kameran kuvaa reaaliaikaisena.

Sisäpuolella olevassa ovipuhelimessa voi olla perinteisen luurin sijasta tai lisäksi myös kuulopuhelimeton toiminto eli handsfree. Tällöin sisäpuolella oleva henkilö avaa puheyhteyden ja voi keskustella vieraan kanssa nostamatta luuria.

Ovipuhelinjärjestelmän osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovipuhelinjärjestelmän osat ovat painiketaulu, ovipuhelin, keskuslaite ja verkkolaite.

Ovipuhelinjärjestelmän painiketaulu sijoitetaan yleensä ulkotilaan. On myös mahdollista asentaa painiketaulu sisäpuolelle. Tästä hyvä esimerkki on toimistohotelli: Toimistohotellin ulko-ovella on ovipuhelinjärjestelmän painiketaulu, jossa on yritysten nimet ja kutsupainikkeet. Toimistohotellissa eri yritysten ovilla voi olla toinen ovipuhelinjärjestelmän painiketaulu.

Painiketaulun osat ovat puherasia, johon kuuluu kaiutin, mikrofoni ja vahvistinelektroniikka. Uudemmissa järjestelmissä puherasia toimii samalla keskuslaitteena. Painiketaulussa on kutsupainikkeet ja nimikilvet. Nimikilpi voi olla erillinen nimikilpitasku, johon asukkaan nimi tulee tai painiketaulun pintaan jyrsitty nimi tai huoneistonumero. Nimikilpien takana on nimikilpien taustavalo.

Ovipuhelin on huoneistossa oleva laite, jossa on summeri kutsua varten, kaiutin ja mikrofoni puheyhteyttä varten sekä toimintopainikkeet. Toimintopainikkeina on vähintään ovenavauspainike. Kaiutin ja mikrofoni sijaitseva luurissa eli kuulopuhelimessa, kuten perinteisessä puhelimessa. Luurittomassa eli handsfree-mallissa puhe kuuluu kaiuttimesta.

Keskuslaite on laite, joka ohjaa järjestelmän toimintoja. Yleensä keskuslaite sisältää vain verkkolaitteen. Tyypillinen ratkaisu on, että keskuslaite on painiketaulussa oleva puherasia, jonka sisällä on kaikki ohjauselektroniikka, ja verkkolaite on erillinen. Joillakin valmistajilla keskuslaitteen toiminnot on hajautettu verkkolaitteen ja puherasian kesken. Joillakin valmistajilla puherasia sisältää pelkän puheyhteyden laitteet, ja verkkolaite ja keskuslaite ovat erilliset.

Valmistusmaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisesti ovipuhelinjärjestelmiä valmistetaan Italiassa. Merkittävä ovipuhelinvalmistusmaa on myös Kiina. Yksittäisiä valmistajia on Venäjällä, Koreassa, Saksassa ja Ranskassa.