Fantsnäs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fantsnäs on kylä Loviisassa Loviisanlahden eteläisen osan (aikaisemmin Mertlax, Määrlahden) molemmin puolin. Valko oli osa Fantsnäsiä, kunnes se lunastettiin satamaksi 1900-alussa. Myös Hattom, Källa ja Vårdö olivat osa Fantsnäsiä.

Kylä on ollut luotsipaikka sekä Svartholman linnakkeen ensimmäisen komendantin Hägerflychtin asuinpaikka. Hän luultavasti rakensi 1770-luvulta olevan everstiluutnantin talon, joka edelleen on paikallaan. Fantsnäsistä kulkivat talvitiet saaristoon ja Svartholmaan.

Omistajasuvut ovat olleet muun muassa Golowitz, Creutz, von Morian, von Born ja Ramsay.

Kylässä oli aikoinaan neljä taloa Smeds (=Smiss), Weckas, Nicus ja Ers. Nykyisin vain Smeds ja Weckas. Loviisan palon jälkeen 1855 tarkoitus oli siirtää kaupunki Fantsnäsiin, mutta rahapulan takia näin ei tapahtunut.

Peter Golowitz rakensi rälssitilan Fantsnäsiin 1625-26. Kuoltuaan 1673 hän testamenttasi tilansa Lorentz Creutzille ja Peterin poika Johan Golowitz jäi perittömäksi. Hän riitautui Creutzin kanssa ja tuomittiin kuolemaan, mutta tuomio muutettiin maanpaoksi ja Johan katosi.

Fantsnäsiin liittyvää aineistoa Ruotsin kansallisarkistosta ja suomalaisista maanmittauskartoista on cd-levylle skannattuna Kansallisarkistossa ja Suomen Sukututkimusseurassa. Tämä käsittää noin parisataa asiakirjaa sekä karttoja.[1] Fantsnäsin nimistöstä on tehty myös laudaturtyö (HY, Nordidk litteratur/ Tuulikki Ramsay).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fantsnäs SshyWiki. Suomen sukuhistoriallinen yhdistys. Viitattu 3.3.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]