Falabella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Falabella
Tyyppi: miniatyyrihevonen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Argentiina
Polveutuminen: shetlanninponi, englannintäysiverinen
Rodun syntyaika: 1900-luku
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: lemmikki, näyttelyt
Globaali esiintyminen: joitakin tuhansia yksilöitä
Ominaisuudet
Korkeus: yleensä 70-85 cm
Värit: kaikki sallitaan

Falabella on maailman pienin hevosrotu. Rotu on saanut nimensä sitä Argentiinassa Buenos Airesin ulkopuolella kasvattaneen perheen mukaan. Falabella luetellaan rotukirjassa hevoseksi, koska sen rakenne viittaa täysin hevoseen.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falabellan säkäkorkeus on yleensä 70-85 cm. Häntä on paksu ja tuuhea kuten shetlanninponilla. Lautaset ovat pystyt ja häntä kiinnittynyt alhaalle. Säkä on matala. Alakaula on paksu ja pää on usein suuri, mutta sirorakenteinen. Kaikki värit hyväksytään, ja monet kasvattajat suosivatkin erikoisia värejä kuten tiikerinkirjavuutta.

Runsaan sukusiitoksen vuoksi falabelloilla esiintyy paljon terveysongelmia, erityisesti rakennevikoja kuten isopäisyyttä, heikkoja kintereitä ja jalkojen asentovirheitä.

Falabella-hevosista pitää kirjaa Asociación de Criadores de Caballos Falabella, jonka käyttöön yhdistyksen puheenjohtaja rouva Falabella luovutti alkuperäisen Falabellan tallien sukutietokannan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falabellarodun väitetään toisinaan kehittyneen itsestään Etelä-Amerikassa Andalusiasta tuotujen vapaana eläneiden hevosten keskuudessa, mutta todellisuudessa se ilmeisesti kehitettiin tietoisesti miniatyyrihevoseksi risteyttämällä keskenään erityisen pieniä shetlanninponi- ja täysiverisyksilöitä. Falabellan perhe alkoi jalostustyönsä myötä pitää vuonna 1940 kirjaa hevostensa suvusta ja syntymäajoista. Nykyään minihevosista käytetään erityisest Yhdysvalloissa monia erilaisia rotu- ja rekisterinimiä, eikä rotupuhtaudesta voi juuri puhua.

Yksi maailman pienimmistä minihevosista oli länsivirginialaisen Smith McCoyn omistama tamma Sugar Dumpling, joka oli 51 senttimetrin korkuinen ja painoi ainoastaan 13,6 kiloa. Maailman pienin hevonen on tiettävästi 2001 syntynyt missourilainen minihevostamma Thumbelina ("Peukalo-Liisa"), joka on täysikasvuisena 44,50 cm korkea ja painaa noin 26 kiloa[1].

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falabella on lähinnä lemmikkieläin. Ratsuksi se on liian pieni, mutta sen voi valjastaa vetämään pieniä vaunuja. Falabelloja on jonkin verran myös koulutettu opaskoiran tapaisiksi opashevosiksi[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thumbelina, world’s smallest horse worldssmallesthorse.com. Arkistoitu 9.11.2006. Viitattu 30. kesäkuuta 2007. (englanniksi)
  2. The Guide Horse Foundation Guide Horse Foundation. Arkistoitu 17.10.2007. Viitattu 30. kesäkuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Falabella.