Miniatyyrihevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miniatyyrihevonen ja normaalikorkuinen hevonen.
Miniatyyrihevosilla erilaiset "erikoiset" värit ovat hyvin suosittuja. Kuvassa hevosia hollantilaisesta miniatyyrihevosnäyttelystä vuodelta 2007. Hevosten värejä etualalta taaksepäin: ruunivoikonpäistärikkö, ruunikonkirjava, (mahdollinen) hopeanmusta, tiikerinkirjava; taka-alalla useita voikon sävyjä.

Miniatyyrihevonen on hevostyyppi, johon kuuluvat rodut ja kannat ovat erittäin pienikokoisia. Miniatyyrihevosrotuja on useita ja niitä on erityisesti Euroopassa ja Amerikoissa. Miniatyyrihevosiksi lasketaan yleensä alle 86–97 cm korkeat hevoset, mutta määritelmä vaihtelee rotujärjestöittäin. Vaikka miniatyyrihevoset ovat erittäin pienien ponien kokoisia, niiden rakenne voi olla rodusta riippuen myös hevosmainen. Monet hevostyyppiä jalostavat miniatyyrihevosjärjestöt laskevat eläimensä hevosiksi. Miniatyyrihevosroduissa esiintyy erittäin paljon erilaisia värejä ja kuvioita.

Miniatyyrihevosten rotujärjestöjä kantakirjoineen on maailmanlaajuisesti kymmeniä. Osa järjestöistä pyrkii jalostamaan hevostyyppiä, osa ponityyppiä.[1]

Ulkonäkö ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miniatyyrihevosia näyttelyssä Alankomaissa.

Miniatyyrihevosten ihanteellinen ulkonäkö on kuin täydellinen pienoisversio normaalikokoisesta hevosesta tai ponista. Jotkin rodut tähtäävät tietyn hevosrodun, esimerkiksi arabianhevosen pienoisversioon. Joissain miniatyyriroduissa sisäsiitos on johtanut rakennevirheiden yleisyyteen. Esimerkiksi AMHA:n (American Miniature Horse Association) mukaan ihanteellinen miniatyyrihevonen on piirteiltään, mittasuhteiltaan ja rakenteeltaan täydellinen täysikokoisen hevosen pienoisversio.

Miniatyyrihevosten katsotaan olevan hyväluonteisia ja tulevan hyvin toimeen ihmisten kanssa. Tästä syystä niitä pidetään usein lemmikkeinä ja joskus myös näkövammaisten apueläiminä opaskoirien tapaan. Miniatyyrihevosilla on kuitenkin kaikki hevosen vaistot, ja niitä tulisi kohdella hevosina.

Useimmat miniatyyrihevoset ovat melko kestäviä ja elävät keskimääräistä pidempään, yleensä noin 25–35-vuotiaiksi.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. “The Top 20 Miniature Horse Registries” (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi), viitattu 19.11.2009
  2. “Miniature Horse Facts” (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.