Faina Ranevskaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Faina Ranevskaja neuvostoliittolaisessa postimerkissä.
Ranevskajan syntymäkoti Taganrogissa.

Faina Grigorjevna Ranevskaja (ven. Фаина Георгиевна Раневская, oik. Feldman, ven. Фельдман; 27. elokuuta (J: 15. elokuuta) 1896 Taganrog19. heinäkuuta 1984 Moskova) oli neuvostoliittolainen teatteri- ja elokuvanäyttelijä.

Faina Ranevskaja syntyi Feldman-nimisenä Taganrogissa rikkaaseen juutalaiseen perheeseen. Hänen isänsä omisti kuivamustetehtaan, rakennuksia, kaupan ja höyrylaivan. Hän myös johti kaupungin synagogaa ja perusti juutalaisen vanhainkodin. Hänen äitinsä oli suuri taiteen ja kirjallisuuden ystävä, joka ihaili erityisesti Anton Tšehovia. Perheeseen kuului myös kaksi veljeä ja sisko. Alakoulun hän kävi paikallisessa tyttökoulussa, mutta sai sittemmin kotiopetusta, joka painottui erityisesti musiikkiin ja vieraisiin kieliin.

Teatterista Faina Feldman innostui 14-vuotiaana nähtyään Moskovassa Tšehovin Kirsikkapuiston. Kun hän kertoi vanhemmilleen halusta ryhtyä näyttelijäksi, aiheutti se skandaalin ja välit menivät poikki. Hän myös otti käyttöön taiteilijanimen Ranevskaja, mistä sittemmin tuli hänen virallinen sukunimensä. Näyttelijänuransa hän aloitti avustajana Malahovin kesäteatterissa Moskovan lähistöllä vuonna 1915. Feldmanin perhe lähti maasta, mutta Ranevskaja jäi jatkamaan näyttelijänuraansa ja esiintyi näytöksissä ympäri Neuvostoliittoa.

Vuonna 1931 Ranevskaja siirtyi Kamera-teatterin palkkalistoille. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vuonna 1934 valmistunut Guy de Maupassantin novelliin Rasvapallo pohjautunut mykkäfilmi Pyška, jonka ohjasi Mihail Romm. Neuvostoliitossa vierailulla ollut ranskalainen elokuvakriitikko Romain Rolland näki elokuvan ja piti siitä. Elokuvaa ryhdyttiin näyttämään teattereissa myös Ranskassa, jossa se oli katsojamenestys. Vuosina 19351939 Ranevskaja työskenteli Puna-armeijan keskusteatterissa, vuosina 19431949 nykyisessä Majakovski-teatterissa, vuosina 19551963 Puškin-teatterissa ja 19491955 ja uudelleen 19631983 Mossovet-teatterissa Juri Zavadskin kanssa.

Vuonna 1949 Ranevskajalle myönnettiin Stalinin valtionpalkinto ja vuonna 1961 Neuvostoliiton kansan taiteilijan arvonimi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.