Faethon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee taruhenkilöä. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla Phaeton.
Faethonin putoaminen, Johann Liss, 1600-luvun alku

Faethon (m.kreik. Φαέθων) oli kreikkalaisessa mytologiassa auringonjumala Helioksen poika.

Myytin mukaan Faethonin ystävät eivät uskoneet häntä, kun hän kertoi olevansa auringonjumala Helioksen poika. Faethon meni isänsä luo ja pyysi, että saisi ohjata taivaankannen ylitse kulkevia auringonvaunuja osoittaakseen ystävilleen olevansa oikeasti auringonjumalan poika. Helios oli luvannut toteuttaa kaikki poikansa toiveet, ja niinpä Faethon sai isältään luvan ohjata auringonvaunuja.

Faethon ei kuitenkaan kyennyt ohjaamaan auringonvaunuja ja hevosia vaan joutui paniikkiin, syöksyi alas taivaalta lähelle maata ja oli polttaa kaiken tuhkaksi. Kertomuksen mukaan Faethonin syöksyessä maahan suurin osa Afrikan niemimaasta muuttui autiomaaksi ja etiopialaisten iho paloi mustaksi. Jumalten kuningas Zeus pelasti maailman syöksemällä Faethonin salamaniskulla Eridanos-jokeen. Faethonin sisaret, heliadit, muuttuivat häntä itkiessään poppeleiksi ja heidän kyyneleensä meripihkaksi.

Kreikkalainen tragediakirjailija Euripides on kirjoittanut kadonneen tragedian Faethonin surullisesta kohtalosta. Roomalaisista runoilijoista Ovidius käsittelee tragediakertomusta tunnetuimmassa teoksessaan Muodonmuutoksia. Ovidiuksen on katsottu käyttäneen kreikkalaista tragediakertomusta lähdeteoksenaan. V. A. Koskenniemen runo Poppelit perustuu Faethonin tarinaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muodonmuutoksia. Suomentanut V. Arti. WSOY, Helsinki. 1935. (Alkuteos: Metamorphoses.)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.