FLOSS Manuals

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

FLOSS Manuals on vuonna 2006 perustettu voittoa tuottamaton säätiö. Säätiö keskittyy avoimen lähdekoodin ohjelmien dokumentaatioon.

FLOSS Manualsin käyttämä kirjoitustyökalu on Booktype, joka on kehitetty kirjojen kollaboratiivista kirjoittamista varten. Useimmat käyttöoppaat on lisensoitu GNU GPL:en mukaan. [1]

Lisäksi FLOSS Manualsin toiminta eroaa tavallisesta wikistä siinä mielessä, että uusia oppaita ei aina kirjoiteta verkossa tapahtuvana tuntemattomien ihmisten välisenä yhteistyönä, vaan booksprint-nimellä tunnetuissa kirjoitustapahtumissa, joissa joukko ihmisiä kokoontuu samaan huoneeseen muutamaksi päiväksi kirjoittamaan oppaan.

Kuka tahansa voi lisätä materiaalia FLOSS Manualsiin. Muokkaukset eivät ole reaaliaikaisia - ylläpitäjä julkaisee ne FLOSS Manualsin etusivulla, kun muokkaukset ovat valmiina. Näin lukijat eivät kohtaa 'puolivalmista' sisältöä.

Oppaita voi lukea verkkosivuilla ja ne voi ladata ilmaiseksi EPUB ja PDF -muodoissa. Lisäksi oppaiden painettuja versioita voi tilata Lulu-kirjakaupasta. Suomessa oppaita on jaeltu myös VALO-CD:llä.

FLOSS Manuals on alun perin ollut englanninkielinen. Vuonna 2009 FLOSS Manualsista julkaistiin suomenkielinen lokalisaatio. [2] Lisäksi on lokalisaatiot ranskaksi, farsiksi ja hollanniksi.

Lista oppaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisessä FLOSS Manualsissa on seuraavat oppaat.[3]

Ohjelmatyyppi Opas
Toimisto FirefoxLibreOfficeOpenOffice
Internet Internet-tietoturvan perusteet
Kääntäminen Tekstitys
Video OGG TheoraKinoAvideMuxGTranscodeHandBrakeAvoin mediatuotantoOpenShot
Vapaat verkkopalvelut FLOSS ManualsArchive.org
Grafiikka AlchemyInkscapeScribus
3D Blender
Blogit WordPress
Mediasoittimet Miro
VOIP Linphone
Suoratoisto MuSEIcecast
Linux Komentorivin perusteet
Audioeditointi Audacity
Kirjojen tuotanto BooktypeBooksprint
Ohjelmointi Processing
Kartastot OpenStreetMap

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]