F. Gary Stiles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
F. Gary Stiles vuonna 2017.

F. Gary Stiles on Kolumbiassa asuva ja työskentelevä yhdysvaltalainen lintutieteilijä.

Stiles muutti Bogotáan vuonna 1990 ja on siitä lähtien tutkinut ja kartoittanut Kolumbian linnustoa. Kolumbiassa on tavattu noin 1 865 lintulajia, mikä on eniten maailmassa yhden valtion alueella. Vuonna 2001 Stiles sekä ryhmä tutkijoita Lontoon Natural History Museumista ja Kolumbian kansallisesta yliopistosta muodostivat tutkimusryhmän, joka ryhtyi kartoittamaan ja luokittelemaan maan linnustoa. Stiles toimii projektin (BioMap) neuvonantajana.

Stilesin pääasiallisena tutkimuskohteena ovat kolibrit ja etenkin niiden siiven muoto ja lentämisen fysiologia. Tutkimuksiaan varten hän on pyydystänyt, rengastanut ja mitannut yli 3 000 kolibria yli 140 lajista.

Ennen Kolumbiaan muuttoaan Stiles asui 17 vuotta Costa Ricassa. Hän opetti eri yliopistoissa muun muassa populaatioekologiaa, evoluutiota ja tilastotiedettä. Costa Ricassa hän julkaisi maan linnustosta kirjan, A Guide to the Birds of Costa Rica (1989), yhdessä Alexander F. Skutchin ja Dana Gardnerin kanssa.

Vuonna 2005 kuvattiin tieteelle uusi tapakulolaji, ja se nimettiin Stilesin kunniaksi Scytalopus stilesiksi. Stiles kuvasi vuonna 1992 tieteelle uuden luuralajin, cundinamarcanluuran (Grallaria kaestneri), jonka hän nimesi Peter Kaestnerin kunniaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.