Fårö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fårö
Sijainti
Pinta-ala
113 km²
Väestö
Asukasluku
524
Asutuskeskukset
Fårö
Kartta

Fårö on Ruotsissa Gotlannin lääniin kuuluva Itämeren saari ja entinen kunta Gotlannin saaren pohjoispuolella. Fårön pinta-ala on 113 km², ja Fårönsalmi erottaa sen Gotlannista.

Visbystä on 60 kilometriä matkaa Fårösundiin, josta menee lauttoja Fårön saarelle yleensä puolen tunnin välein. Saarella asuu suunnilleen 600 asukasta, joiden pääelinkeinoina on maatalous ja matkailu. Tosin monet käyvät varsinaisella Gotlannin saarella töissä.[1]

Saarella on 1840-luvulla rakennettu majakka, joka on ensimmäisiä Gotlannin majakoita. Lisäksi nähtävää on mm. 1600-luvulta peräisin oleva kalkin polttoon käytetty paikka, jossa on vieläkin uunien jäännökset jäljellä. Keskiajalta on peräisin kirkon raunioita ja vanha satama, jonka maankohoaminen on kuitenkin melkein umpeuttanut. Fårön kirkko on 1600-luvulta ja kolerahautausmaa 1800-luvulta.[1] Kirkon torni on alkuperäinen, muu kirkko uusittiin 1858.[2] Saarella on nähtävissä rannoilla luonnon aikaansaamia kalkkikivimuodostumia (ruots. raukar), hiekkarantoja ja lintujensuojelualue.

Elokuvaohjaaja Ingmar Bergman asui Fåröllä.[3]

Fårö muodosti ennen vuoden 1952 kuntauudistusta oman kunnan. Tuolloin se kuitenkin liitettiin Fårösundin kuntaan, joka puolestaan liitettiin vuonna 1971 nykyiseen koko saarimaakunnan kattavaan Gotlannin kuntaan. Fårö muodostaa edelleen oman seurakunnan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Allt Om Gotland (ruotsiksi)
  2. Olof Thaning (toim.): Sverigeboken, s. 104. Det Bästa, 1982. (ruotsiksi)
  3. IMDb

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]