Euroopan turvallisuusstrategia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Euroopan turvallisuusstrategia on 12. joulukuuta 2003 julkaistu Euroopan unionin ensimmäinen virallinen ulkopoliittinen turvallisuusstrategia. Dokumentissa määritellään Euroopan suurimmat turvallisuusuhat, kuten terrorismi ja joukkotuhoaseet, sekä tavoitteet turvallisuuden takaamiseksi. Strategian esitteli EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittinen edustaja Javier Solana, ja Eurooppa-neuvosto hyväksyi sen. Raportti on ollut tärkeässä asemassa EU:n ulkopoliittista asemaa kehitettäessä.

Euroopan turvallisuusstrategiaa päivitettiin vuonna 2008, mutta se korvattiin vuonna 2015 uudella globaalistrategialla. Euroopan turvallisuusstrategia oli tuossa vaiheessa jo vanhentunut, sillä se ei ottanut huomioon ulkoisten uhkien heijastusvaikutusta Euroopan sisäiseen turvallisuuteen. Turvallisuusstrategia ei ollut ajantasalla myöskään niin sanottuihin hybridiuhkiin varautumisessa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dick Zandee: EU Global Strategy: From Design to Implementation. Atlantisch Perspectief, 2016, 40. vsk, nro 3, s. 25–29. JSTOR. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 31.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.