Eugène Lanti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eugène Lanti.

Eugene Lanti (oik. Eugene Adam, 19. heinäkuuta 1879 Normandia, Ranska17. tammikuuta 1947 Meksiko) oli sosialisti ja Sennacieca Asocio Tutmonda -lehden perustaja. Lanti oli myös stalinismin kriitikko. Hänet tunnetaan anationalismin kannattajana ja pioneerina.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lanti oli maalaisperheestä ja oli itseoppinut. Hän oppi esperantoa palvellessaan ensimmäisessä maailmansodassa Länsirintamalla ambulanssikuskina. Jäätyään eläkkeelle 1937 hän vieraili muiden esperantistien luona Espanjassa, Portugalissa, Pohjois-Afrikassa, Japanissa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Etelä-Amerikassa. Sairastuttuaan parantumattomaan sairauteen hän hirttäytyi asunnossaan 17. tammikuuta 1947.

Lantin poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lanti oli alun perin kiintynyt anarkismiin, mutta hylkäsi ideologian vuonna 1920, ja hänestä tuli Ranskan kommunistisen puolueen perustajajäsen. Hän oli Sennacio Asocio Tutmondan alullepanija, tosiasiallinen johtaja ja keskuskomitean puheenjohtaja vuodesta 1921, mutta hän luopui virasta vuonna 1933 kritiikin ja henkilökohtaisten hyökkäyksien vuoksi.