Essure

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sijoittaminen kierre munanjohtimeen

Essure on merkittäviä terveysriskejä sisältävä sterilisaatiomenetelmä[1], jossa naisen munanjohtimiin asetetaan pienet, pehmeät ja joustavat mikroimplantit, jotka sisältävät muun muassa PET-kuituja, teflonia, butadiinia ja nikkeliä. Kolmen kuukauden sisällä kehon luonnolliset mekanismit muodostavat implanttien ympärille sidekudosta, joka tukkii munanjohtimet ja estää siittiöiden pääsyn munasoluun. Essure-toimenpide ei vaadi leikkausta eikä nukutusta. Sterilisaatioimplantin asentaa menetelmään koulutettu gynekologi poliklinikalla keskimäärin puolessa tunnissa[2]. Menetelmä ei vaadi pitkiä sairauspoissaoloja, vaan potilas pääsee yleensä normaaliin arkirytmiin yhden vuorokauden sisällä. Noin puolet Suomessa tehtävistä naisten steriloinneista tehtiin Essure-mikroimplanteilla[1] ennen sen myynnin lopettamista.

Toimenpide tekee onnistuessaan naisesta pysyvästi steriilin, mutta kuukautisten pitäisi jatkua normaaliin tapaan. Koska sterilisaatioimplantit eivät sisällä hormoneja, munasarjat jatkavat munasolujen tuottamista toimenpiteen jälkeen. Munasolut eivät pääse enää kohtuun, vaan hajoavat ja imeytyvät elimistöön luonnostaan.

Potilaat on testattava mahdollisen nikkeliallergian varalta ennen implanttien asentamista. Essure-implanttien asentaminen saattaa aiheuttaa sairauden, jonka oireet ovat samat kuin ME-taudissa tai fibromyalgiassa. Essure-menetelmällä hoidetut naiset tarvitsevat korjausleikkausta kymmenen kertaa useammin kuin perinteisellä sterilisaatiolla hoidetut[2] ja Hollannissa joka kymmenes nainen on saanut implanteista oireita. Oireet poistuvat yleensä implanttien poiston jälkeen. Lisäksi Essuren on havaittu lävistävän kohdun tai munanjohtimet 1–4 prosentissa tapauksista[3]. Essure-implanttien poistossa on huomioitava, että ne on poistettava kokonaisena ja vetämättä. Suomesta ei löydy kirurgeja, jotka osaisivat poistaa Essure-implantteja poistamatta samalla myös kohtua ja munatorvia. Suomessa voi olla lisäksi vaikea saada julkisen puolen lähetettä Essure-implanttien poistoon.

Yhdysvaltain terveysvirasto FDA määräsi vuonna 2016, että Essuren hankintaa suunnitteleville naisille on kerrottava, että Essure-implanttien nikkeliosat saattavat lävistää kohdun, munanjohtimet, vatsaontelon, aiheuttaa muun muassa kroonista kipua, lihasheikkoutta, voimakasta uupumusta, oksentelua, rintakipua, hiustenlähtöä, painonmuutoksia sekä mielialahäiriöitä. Virasto edellytti lisäksi, että Essuren markkinoija Bayer suorittaa uuden nejän vuoden seurantatutkimuksen yli 2000 osanottajajalla, jossa kartoitetaan Essuren haittavaikutuksia ja verrataan Essure-mentelmän tehoa perinteiseen sterilointiin.[3]

Essure-implantteja on käytetty Suomessa vuodesta 2002, ja ne saattaavat lähivuosina tulla korvaamaan perinteisen naisten steriloinnin (ligaatio) kokonaan. Essuea markkinoidaan Suomessa yhtä tehokkaana ehkäisymenetelmänä kuin perinteistä munanjohtimien ympärille asennettavien klipsien avulla tapahtuvaa sterilisaatioita. Vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan Essure-menetelmällä tehdyn sterilisaation läpikäyneet naiset tulevat kuitenkin useammin raskaaksi kuin perinteisellä menetelmällä steriloidut naiset.[3] Brasilia on kieltänyt Essure menetelmän liian vaarallisena[1] ja Kanadassa on annettu varoituksia mahdollisista haitoista. Lääketehdas Bayer veti Essuren pois Suomen markkinoilta kesäkuussa 2017.[4]

Toimintamekanismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Essure-mikroimplantti viedään paikoilleen erityislaitteiston avulla. Laitteisto koostuu kädensijasta ja katetrista, jonka kärki sisältää implantin. Mikroimplantti on 4 cm:n pituinen kierrejousi, jonka sisäpuoli on ruostumatonta terästä ja ulompi osa nikkelititaaniyhdistettä. Kertakäyttöisen asettimen sisällä oleva kierrejousi viedään hysteroskoopin (tähystimen) avulla munanjohtimeen. Jousen keskellä olevat polyetyleenikuidut stimuloivat (inflammaatio) munanjohtimien sidekudoksen kasvua ja aiheuttavat munanjohtimien tukkeutumisen noin kolmen kuukauden kuluessa. Samoja materiaaleja on käytetty muun muassa sydän- ja rintaelinkirurgiassa.

Toimenpide vaihe vaiheelta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Essure-toimenpide ei vaadi leikkausta eikä nukutusta. Esilääkityksenä käytetään tulehduskipulääkettä (esim. ibuprofeeni) ja parasetamolia.

2. Gynekologi vie hysteroskoopin (vain 5 mm kapean optisen instrumentin) emättimeen ja sieltä kohtuun. Nestettä, tavallista keittosuolaliuosta, käytetään laajentamaan kohtua, jotta lääkäri näkee munanjohtimien aukot.

3. Tämän jälkeen gynekologi vie mikroimplantin sisältämän Essure-katetrin hysteroskoopin läpi munanjohtimeen.

4. Kun katetri on poistettu, mikroimplantti jää paikoilleen munanjohtimeen. Toimenpide toistetaan toisessa munanjohtimessa.

5. Lyhyen tarkkailuvaiheen jälkeen potilas voi palata normaaliin päivärutiiniin ja työhön.

Gynekologinen seuranta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmen seuraavan kuukauden aikana potilaan on käytettävä vaihtoehtoista ehkäisymenetelmää. Tämän jälkeen tehdään ultraäänitutkimus, jotta nähdään ovatko implantit oikeilla paikoillaan ja munanjohtimet tukkeutuneet. Mikäli tutkimuksessa todetaan näin tapahtuneen, muuta ehkäisyä ei enää tarvita. Varjoainekuvaus (hysterosalpingografia, HSG), lantioröntgen tai kaikukuvaus varjoaineella (hysterosalpingosonografia, HSSG) tehdään erityistapauksissa munanjohtimien tukkeutumisen varmistamiseksi.

Toimenpiteeseen liittyvät riskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Virhe yhden tai molempien implanttien asettamisessa oikeaan paikkaan
 • Johtimien puutteellinen tukkeutuminen kolmessa kuukaudessa toimenpiteen jälkeen
 • Kouristuksia (kuukautiskipujen kaltaisia)
 • Tilapäistä kipua ja/tai vuotoa (muistuttaa niukkaa kuukautisvuotoa tai tiputteluvuotoa)
 • Lievää pahoinvointia tai oksentelua
 • Pyörtymistä tai pyörtymisen tuntua toimenpiteen jälkeen

Raportoidut haittaoireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Yhden tai useamman implantin migraatio ja/tai perforaatio kehon kudoksissa ja elimissä
 • Kipu ja/tai verenvuoto seksin ja/tai liikunnan jälkeen/aikana
 • Raskausvatsaa jäljittelevä suuri ja kipeä vatsan turpoaminen, 'E-Belly'
 • Krooninen lantiokipu
 • Oireet, joita esiintyy ME-taudissa ja fibromyalgiassa.
 • Keliakia
 • Sydämen toimintahäiriöt
 • Aivosumu, muistiongelmat
 • Näköhäiriöt, vapina, pyörrytys
 • Inkontinenssi ja muut virtsaamisvaivat
 • Ihottuma, ihon kutina, akne
 • Tavanomaista kivuliaampi ovulaatio
 • Kohdunulkoiset raskaudet, tuulimunaraskaudet sekä ei-toivotut raskaudet

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Paula Tiessalo: Uuden sterilointimenetelmän vaarailmoitukset lisääntyneet – Valvira toivoo EU:lta nopeampaa päätöksentekoa. 6.3.2017. http://yle.fi/uutiset/3-9488642
 2. a b Essure sterilisation implant has 'high risk' of complications. 14.10.2015. http://www.nhs.uk/news/2015/10October/Pages/Essure-sterilisation-implant-has-high-risk-of-complications.aspx
 3. a b c Sabriya Rice: Is Essure warning a game changer? March 5, 2016. http://www.modernhealthcare.com/article/20160305/MAGAZINE/303059963
 4. Kohutun sterilisaatiomenetelmä Essuren myynti lopetetaan Suomessa - Valviralle useita ilmoituksia kivuista ja muista oireista Viitattu 21.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]