Dysmenorrea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dysmenorrea (joskus algomenorrea) tarkoittaa kivuliaita kuukautisia. Sairaudeksi se katsotaan, jos kipu on niin kova, että se häiritsee normaalia elämää.

Dysmenorrea jaetaan tavallisesti kahteen ryhmään, primääriseen ja sekundaariseen dysmenorreaan.

Primäärinen dysmenorrea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Primäärinen dysmenorrea tarkoittaa sitä, että naisella on kuukautiskivut huomattavan kovat itse menstruaation alkamisesta lähtien. Kivut ovat yleensä kovimmillaan hieman ennen kuukautisten alkamista. Kipu johtuu prostaglandiinisynteesistä. Eräät prostaglandiinit saavat kohdun supistelemaan ylenpalttisesti, mistä seurauksena on kipu. Primäärinen dysmenorrea ei vaikuta suoraan esimerkiksi lapsensaantimahdollisuuksiin eikä siitä ole muutakaan vaaraa, mutta kokemuksena se voi olla varsin epämiellyttävä. Hoitona käytetään tulehduskipulääkkeitä, yhdistelmäehkäisypillereitä tai hormonikierukkaa. Suomalaisissa tutkimuksissa on fenamaatteihin kuuluvalla tolfenaamihapolla osoitettu olevan hyvä teho dysmenorrean kipujen hoidossa.

Sekundaarinen dysmenorrea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekundaarisesta dysmenorreasta puhutaan, jos kuukautisten kivulloisuus johtuu jostain muusta syystä. Kysymyksessä voi olla tulehdus, endometrioosi, myoma tai raskauden ehkäisyyn tarkoitettu kierukka. Tässä tapauksessa kannattaa hoitaa ensisijaisesti perussyy, mutta tulehduskipulääkkeillä voi kyllä lievittää oireita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]