Dysmenorrea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dysmenorrea eli algomenorrealähde? tarkoittaa kivuliaita kuukautisia.[1] Sairaudeksi se katsotaan, jos kipu on niin kova, että se häiritsee normaalia elämää.

Dysmenorrea jaetaan tavallisesti kahteen ryhmään, primääriseen ja sekundaariseen dysmenorreaan.

Primäärinen dysmenorrea

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Primäärinen dysmenorrea tarkoittaa sitä, että potilaan kuukautiskivut ovat huomattavan kovat itse menstruaation alkamisesta lähtien. Kivut ovat yleensä kovimmillaan hieman ennen kuukautisten alkamista.lähde? Kipu johtuu prostaglandiinisynteesistä.[1] Eräät prostaglandiinit saavat kohdun supistelemaan ylenpalttisesti, mistä seurauksena on kipu. Primäärinen dysmenorrea ei vaikuta suoraan esimerkiksi lapsensaantimahdollisuuksiin eikä siitä ole muutakaan vaaraa,lähde? mutta kokemuksena se voi olla epämiellyttävä. Hoitona käytetään tulehduskipulääkkeitä, yhdistelmäehkäisypillereitä tai hormonikierukkaa. Suomalaisissa tutkimuksissa on fenamaatteihin kuuluvalla tolfenaamihapolla osoitettu olevan hyvä teho dysmenorrean kipujen hoidossa.[1]

Sekundaarinen dysmenorrea

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekundaarisesta dysmenorreasta puhutaan, jos kuukautisten kivulloisuus johtuu jostain muusta syystäselvennä. Kysymyksessä voi olla tulehdus, endometrioosi, myoma tai raskauden ehkäisyyn tarkoitettu kierukka.lähde?

  1. a b c Perheentupa, Anni, Erkkola, Risto & Koulu, Markku: Primaari dysmenorrea - kivuliaat kuukautiset. LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM, 2005, 121. vsk, nro 13, s. 1411 - 1418. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämän lääketieteellistä aihetta käsittelevän artikkelin tarkoitus on tarjota vain yleistä tietoa aihepiiristä. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.