Espoon kaupunginarkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espoon kaupunginarkiston sisäänkäynti kauppakeskus Entressen 3. kerroksessa.
Espoon kaupunginarkisto kauppakeskus Entressessä.

Espoon kaupunginarkisto on Espoon kaupungin konsernipalveluyksikkönä toimiva kunnallinen arkisto joka toimii myös kotiseutuarkistona.

Vuosien 1865 ja 1873 kunnallisasetuksissa luotiin nykyisenkaltaiset kunnat. Maaseudulla kunnan hallintoelin oli kuntakokouksen asettama kunnallislautakunta. Espoon kaupunginarkistossa säilytetään kuntakokouksen pöytäkirjoja vuodesta 1868 alkaen.

Hallinnon tehtäviä hoitivat aluksi kunnan johtavat luottamushenkilöt. Espoon tehtävien määrä kasvoi kuitenkin niin paljon että vuonna 1914 oli palkattava kamreeri kunnan palvelukseen. Kamreerille annettiin kahdeksan tehtävää joista yksi oli kunnan arkiston ja kanslian hoito. Kunnallinen arkisto on aina toiminut Espoon keskuksen alueella. Vuonna 1931 rakennettiin kunnantalo johon sijoitettiin myös arkisto.

Espoon kunnallishallinnon asiakirjojen määrä on vuosien varrella kasvanut suhteessa kunnan väkiluvun kasvuun. Kunnantalo kävi pieneksi ja vuonna 1972 valmistui uusi kaupungintalo arkistotiloineen. Vuonna 2009 kaupunginarkisto muutti uusiin toimitiloihin kauppakeskus Entressessä.

Kaupunginarkisto toimii Espoon kaupungin keskusarkistona. Vuonna 2009 kaupunginarkistoon oli arkistoituna noin 4 500 hyllymetriä asiakirjoja.