Espanjalainen ratsastuskoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espanjalaisen ratsastuskoulun tiloja.

Espanjalainen ratsastuskoulu (saks. Spanische Hofreitschule) on Wienissä sijaitseva vuonna 1572 perustettu ratsastuskoulu. Se on saanut nimensä ratsastuskoulun hevosista, jotka olivat alun perin kotoisin Espanjasta. Espanjalainen ratsastuskoulu on maailman vanhin edelleen toimiva klassista kouluratsastusta harjoittava ratsastuskoulu. Se kouluttaa tarkkaan valikoituja oppilaitaan kymmenen vuotta, ennen kuin nämä voivat edetä varsinaisiksi ratsastuskoulun kuuluisissa näytöksissä esiintyviksi ratsastajiksi. Koulun oppilaiksi hyväksyttiin pitkään ainoastaan miehiä, mutta vuonna 2008 ratsastajaoppilaiksi otettiin ensi kertaa myös kaksi naista[1].

Itävallan keisari Maksimilian II toi vuonna 1562 espanjalaista syntyperää olevia hevosia Wieniin. Tavoitteena oli perustaa kuninkaallinen ratsastuskoulu kaupungin keskustaan. Ennen vuotta 1919 ratsastuskoulu ei pitänyt avoimia yleisönäytöksiä. Nykyisin Espanjalaisen ratsastuskoulun tavoitteena ja tarkoituksena on pitää yllä klassisen kouluratsastuksen taitoa, esiintyä yleisölle ja sekä ylläpitää ja jalostaa lipizzanhevosia. Itävaltalaisille ratsastuskoulu on tunnettu ylpeydenaihe.

Näytökset ja esitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maestoso Basowizza ja Andreas Hausberger

Wienin Espanjalaisen ratsastuskoulun esitykset ovat erittäin suosittuja ja tunnettuja ympäri maailman. Liput näytöksiin joutuu yleensä varaamaan jo puoli vuotta etukäteen, joskin näkyvyydeltään huonoille paikoille saattaa viime tingassakin saada lippuja. Itse näytösten lisäksi voi päästä seuraamaan aamuharjoituksia, joissa hevosia koulutetaan näytöksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]