Esoteerinen ohjelmointikieli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Esoteerinen ohjelmointikieli tai esolang[1] on ohjelmointikieli, jotka on suunniteltu testaamaan ohjelmointikielen rakenteen rajoja. Yleensä tavoitteena on osoittaa erikoisia tapoja joilla systeemi voi olla Turing-täydellinen, eli kykenevä simuloimaan minkä tahansa muun tietokoneen tai ohjelman toimintaa. Esoteerisen ohjelmointikielen tarkoitus voi olla myös hauskuuttaa. Esimerkiksi AAAAAAAAAAAAAA!!!! [2] on huumoritarkoituksella ohjelmoitu esoteerinen ohjelmointikieli, joka koostuu pelkästään A:sta, välilyönneistä ja huutomerkeistä.

Esoteeriset ohjelmat eivät yleensä ole helposti ohjelmoitavissa, joten ne ovat lähinnä hakkereiden ja ohjelmoinnin harrastajien suosiossa. Käytettävyys muutenkin on esoteerisissa ohjelmissa merkityksetön, tai jopa huono asia. Esimerkiksi Malbolge -ohjelmointikieli on tehty tarkoituksella mahdollisimman vaikeakäyttöiseksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisin esimerkki esoteerisistä kielistä oli INTERCAL, jonka James Lyons ja Don Woods suunnittelivat vuonna 1972. Heidän tavoitteensa oli tehdä ohjelmointikieli joka oli mahdollisimman erilainen kuin kaikki muut heidän tuntemansa ohjelmointikielet.

Yli 20 vuotta myöhemmin Urban Müller loi kenties kuuluisimman esoteerisen ohjelmointikielen, brainfuckin, joka koostuu pelkästään kahdeksasta merkistä. Sen tarkoituksena oli olla mahdollisimman pelkistetty ohjelmointikieli.

Esoteerisia ohjelmointikieliä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.