Kokapensas

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Erythroxylum coca)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kokapensas
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Erythroxylaceae
Suku: Kokapensaat Erythroxylum
Laji: coca
Kaksiosainen nimi

Erythroxylum coca
Lam.[1]

Katso myös

  Kokapensas Wikispeciesissä
  Kokapensas Commonsissa

Kokapensaan kuvaus.

Kokapensas eli aitokokapensas (Erythroxylum coca, myös kookapensas[2]) on eniten viljelty kokalaji, ja siitä valmistetaan pääosa maailman kokaiinista. Kasvi viihtyy trooppisessa ilmastossa ja vuoriston rautapitoisessa mullassa. Erythroxylum coca (Huánuco eli Bolivian koka) oli se kokalaji, jota eurooppalaiset merenkulkijat toivat 1800-luvulla mukanaan palatessaan Eurooppaan.

Kokapensas on pensas tai pieni puu, joka kasvaa korkealla vuoristossa puskamaisesti 180–240 senttimetrin mittaiseksi. Oksat ovat suoria. Kasvin tunnistaa suurista, soikeista ja tummanvihreistä lehdistä. Lehtien pituus on 3–8 senttimetriä ja leveys 2–4 senttimetriä. Kukat ovat kellertävänvalkoisia ja kasvavat ryhmissä pienten varsien päässä. Kukkimisen jälkeen pensas tuottaa pieniä punaisia marjoja.[3]

Laji ei kasva Etelä-Amerikan ulkopuolella, jos ei oteta huomioon yksittäisiä näytekappaleita kasvitieteellisissä puutarhoissa. Intiaaniväestö on viljellyt lajia niin kauan, että se tuskin enää lisääntyy villinä. Siementen elinvoimaisuus ei säily kauan, vain parisen viikkoa, ja ne kuolevat helposti, jos ne joutuvat alttiiksi kuivuudelle.lähde?

Erythroxylum coca subsp. ipadú[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erästä Erythroxylum cocan alalajia, Erythroxylum coca subsp. ipadúa, kutsutaan nimellä Amazonin koka, koska sitä viljellään nimensä mukaisesti Amazonin alueella. Pensas on heikkokasvuisempi kuin nimialalaji Erythroxylum coca var. coca ja lehdet ovat paksumpia. Sen siemenet itävät varsin heikosti, mutta sitä lisätään pistokkaiden avulla.

Amazonin kokan lehdet sisältävät joissakin tapauksissa vain 0,11 prosenttia kokaiinia, mikä on varsin alhainen pitoisuus. Alalajia tutkittiin systemaattisesti vuonna 1979 Amazonin viljelyalueille sijoittuneen tutkimusmatkan yhteydessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS: Erythroxylum coca Viitattu 16.4.2020. (englanniksi)
  2. Kookapensas. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2022.
  3. Erythroxylum coca Rare Australian Plants. Arkistoitu 8.12.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]