Erowid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erowid
Verkkosivusto www.erowid.org
Kaupallinen ei
Tyyppi psykoaktiivisiin kasveihin ja kemikaaleihin keskittyvä tietokanta
Kielet englanti
Omistaja Fire & Earth Erowid
Avattu lokakuussa 1995
Tulot lahjoituspohjaiset
Similarweb-sija 63695. (kesäkuu 2022)[1]
Nykyinen tila aktiivinen

Erowid (myös The Vaults of Erowid tai The Erowid Center) on järjestö, jonka keskeisin osa on psykoaktiivisista kasveista ja kemikaaleista sekä muista muuntuneita tajunnantiloja koskevista aiheista tietoa tarjoava verkkosivusto Erowid.org. Erowidin ovat luoneet salanimillä Fire ja Earth Erowid esiintyvät henkilöt[2]. Nykyään sivustoa ylläpitävän rekisteröityneen järjestön The Erowid Centerin hallituksen jäsenten nimet löytyvät sekä järjestön omilta kotisivuilta [3] että GuideStar-järjestöpalvelun sivuilta.[4] Sivusto sisältää tietoa niin laillisista kuin laittomistakin aineista ja kertoo sekä niiden toivotuista että haitallisista vaikutuksista.

Sivustolta löytyvä tieto pohjautuu kirjallisuuslähteisiin, alan tutkijoiden lausuntoihin ja tavallisten ihmisten kokemuksiin. Erowid toimii uusien tietojen julkaisijana, mutta samalla myös muualla julkaistujen dokumenttien ja kuvien arkistona.

Sivuston omien tilastojen mukaan siellä kävi vuonna 2008 päivittäin keskimäärin noin 57 000 vierailijaa.[5] Erowidiin viitataan paljon myös mediassa ja muissa julkaisuissa.[6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiaste Erowidista syntyi huhtikuussa 1995, mutta itse sivusto ilmestyi kuusi kuukautta myöhemmin.[7] Earth oli opiskellut kielten historiaa ja nimi Erowid löydettiinkin Calvert Watkinsin teoksesta Dictionary of Indo-European Roots. Erowid tarkoittaa Maan viisautta tai olemassaolon tietoa. 1. tammikuuta 2008 alkaen se on toiminut opetuksellisena IRS:n vahvistamana yleishyödyllisenä 501(c)(3)-järjestönä nimellä The Erowid Center.[4][8][9]

Ennen Erowidin syntyä Fire ja Earth olivat jo jonkin aikaa tutkineet ja keränneet aineistoa päihdeaihepiireistä. Fire oli tutkinut kuukausien ajan Euroopan noitakulttuuria ja Earth oli alkanut koota sähköistä kokoelmaa, joka järjesteltiin lopulta Firen suunnittelemille verkkosivuille. Vuoden 1995 lokakuussa sivusto avattiin julkiseen käyttöön, minkä aikana hankkeesta ei ollut tarkoitusta tehdä laajaa tai yleistä tietokantaa eikä sitä ilmoitettu hakukoneiden listoille. Perustajien käyttämissä verkkokeskusteluryhmissä syntyi kuitenkin kiinnostusta laadukasta tietoa kohtaan ja käyttäjien esittämiin kysymyksiin alettiin vastata eräällä Erowid-sivulla. Keskusteluryhmien käyttäjät ryhtyivät ehdottelemaan uusia tutkimuksen aiheita hanketta varten ja sivusta kiihtyi laajenemaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. erowid.org - non-profit educational & harm-reduction resource similarweb.com. Viitattu 27.6.2022. (englanniksi)
  2. Witt, Emily: The Trip Planners - The unusual couple behind an online encyclopedia of psychoactive substances The New Yorker. 23.11.2015. Viitattu 31.12.2016.
  3. Erowid Center: About the Board of Directors
  4. a b GuideStar Exchange Reports for Erowid Center
  5. Erowid Site Traffic The Vaults of Erowid. 2008. (englanniksi)
  6. Erowid Book, Journal, and Media Mentions
  7. Erowid, Fire: Erowid: 10 Years of History The Vaults of Erowid. 2005. (englanniksi)
  8. Erowid, Earth & Fire: Erowid Center The Vaults of Erowid. 2008. (englanniksi)
  9. Online Version of Publication 78 IRS.gov. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Murguía, Edward; Tackett-Gibson, Melissa & Lessem, Ann: Real Drugs in a Virtual World. Lexington Books, 2007. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.