Ernest Duchesne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ernest Duchesne

Ernest Duchesne (30. toukokuuta 187412. huhtikuuta 1912) oli ranskalainen lääkäri, joka havaitsi ensimmäisenä tiettyjen homeiden kyvyn tappaa bakteereita. Hän teki havaintonsa yli 30 vuotta ennen kuin Alexander Fleming löysi penisilliinin antibioottiset vaikutukset.

Duchesne syntyi Pariisissa vuonna 1874 ja aloitti opiskelut vuonna 1894 Lyonissa sijaitsevassa L'Ecole du Service de Santé Militaire de Lyon -akatemiassa. Hän ryhtyi tutkimustyöhön professori Agrégé Gabriel Roux'n alaisena, ja teki vuonna 1896 merkittävän löydöksensä Escherichia coli -bakteerin ja Penicillium glaucum -homeen välisestä vaikutuksesta.[1] Duchesne sai vuonna 1897, vasta 23-vuotiaana, valmiiksi väitöskirjansa samasta aiheesta. Hän osoitti, että E. coli- ja P. glaucum -mikrobeja sisältävässä viljelmässä home pystyi täysin poistamaan bakteerikasvun. Lisäksi hän istutti eläimiin tappavan määrän lavantautia aiheuttavaa mikrobia ja osoitti, että eläimet eivät sairastuneet lavantautiin, jos niihin oli samalla istutettu Penicillium glaucum -hometta. [2]

Duchesne joutui jättämään tutkimustyön kesken sotilasuransa takia. Hän meni vuonna 1901 naimisiin Rosa Lassalas'n kanssa, joka kuitenkin menehtyi kaksi vuotta häiden jälkeen. Vuonna 1904 Duchesne sairastui keuhkotautiin ja joutui kolme vuotta myöhemmin jättämään armeijan. Hänet lähetettiin parantolaan Amélie les Bains'iin, jossa hän kuoli vuonna 1912 ollessaan 37-vuotias. Hänet on haudattu Cannesiin Cimetière du Grand Jas -hautausmaalle.[1]

  • Contribution à l’étude de la concurrence vitale chez les micro-organismes: antagonisme entre les moisissures et les microbes (1897, väitöskirja)
  1. a b François Devars: Ernest DUCHESNE, un chercheur longtemps oublié La Société Française d'Histoire de l'Art Dentaire. Arkistoitu 19.3.2006. Viitattu 24.4.2008. (ranskaksi)
  2. Douglas Allchin: Penicillin and Chance SHiPS Resource Center. Viitattu 24.4.2008. (englanniksi)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.