Epiduraalivuoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvassa epiduraalihematooma. Vasemmassa yläkulmassa oleva vaalea alue on kalloon vuotavaa verta.

Akuutti epiduraalihematooma (Haematoma epidurale acutum) on akuutti verenkeräymä kovan aivokalvon ja kallonluun välissä. Verenvuoto on kallon sisällä muttei kuitenkaan kosketuksessa aivoihin. Epiduraalihematooma on yleensä lähtöisin aivojen kovakalvon valtimosta, jonka päähän kohdistunut isku tai mahdollisesti murtumalinja on repinyt auki. Usein hematooman kanssa samalla kohdalla kulkee myös pääkallon murtumalinja. Tämä aivovamma esiintyy ennen kaikkea nuorilla, sillä iän myötä kovakalvo kiinnittyy luuhun, ja siksi vanhuksilla epiduraalihematooma on harvinainen.[1]

Akuutti epiduraalihematooma on hengenvaarallinen, ja se pitää diagnosoida ja poistaa viipymättä. Jos potilas on tajuton, on kyseessä hätätilanne, johon neurokirurgin tai muun päivystävän kirurgin on puututtava heti. Koska verenvuoto tulee valtimosta, alkaa usein aivojen pinnalle kasaantumaan minuuteissa - tunneissa mittava verikertymä. Kertymä painaa sen alla olevia aivoja aiheuttaen aivopaineiden nousun takia usein kuoleman, jos verenkertymää ei hätäleikkauksella poisteta.

Jos epiduraalihematooma huomataan ja leikataan ripeästi, ennuste on yleensä hyvä. Harmittavan usein diagnoosi viivästyy ja potilas tulee jo vaikeassa tajuttomuudessa leikkaukseen. Huono ennuste on yhteydessä vaikeaan tajuttomuuteen leikkaushetkellä.

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.