Epidermaalisen kasvutekijän reseptori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Epidermaalisen kasvutekijän reseptori
EGFR signaling pathway.png
Epidermaalisen kasvutekijän reseptori PDB 1NQL
Tunnisteet
Tietokannat
Nimet EGFR ERBB1
Entrez 1956
OMIM 131550
RefSeq NM_005228
UniProt P00533

Epidermaalisen kasvutekijän reseptori (EGFR) on reseptori epidermaaliselle kasvutekijälle (EGF). Se kuuluu ErbB reseptoriproteiinien perheeseen. Mutaatiot, jotka vaikuttavat EGFR:n ilmenemistasoon tai aktiivisuuteen, voivat johtaa syövän syntyyn.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EGFR ilmenee solun pinnalla inaktiivisena monomeerina ja se aktivoituu spesifisten ligandejen sitouduttua siihen. Näitä ligandeja ovat esimerkiksi epidermaalinen kasvutekijä (EGF), transformoiva kasvutekijä alfa (TGFα) ja neureguliini. Aktivaatiossa EGFR voi pariutua toisen EGFR:n kanssa muodostaakseen aktiivisen homodimeerin. Se voi myös pariutua muiden ErbB -perheeseen kuuluvien proteiinien kanssa, kuten Her 2/neu, muodostaakseen heterodimeerin. Jotkin tutkimukset myös antavat viitteitä siitä, että myös aktiivinen EGFR klusteri olisi mahdollista muodostua.

Ligandin sitoutuminen reseptoriin stimuloi EGFR:n sisäistä tyrosiinikinaasiaktiivisuutta ja johtaa signaalinvälitykseen, joka usein sisältää MAPK, Akt ja JNK reitit. Näiden aktivoituminen johtaa DNA synteesiin ja solun erilaistumiseen. Kinaasiaktiivisuus voi myös johtaa viiden C-terminaalisessa domainissa sijaitsevan tyrosiinitähteen autofosforylaatioon.

Kliiniset sovellukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epidermaalisen kasvutekijän reseptorin mutaatiot, jotka johtavat sen yli-ilmenemiseen tai yliaktiivisuuteen, on yhdistetty useisiin syöpiin kuten keuhkosyöpään ja glioblastoomaan.

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.