Ensimmäinen Englannin–Hollannin sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen Englannin–Hollannin sota
Osa Englannin–Hollannin sotia
Jan Abrahasz Beerstraatenin maalaus Scheveningenin taistelu
Jan Abrahasz Beerstraatenin maalaus Scheveningenin taistelu
Päivämäärä:

1652 – 1654

Paikka:

Pohjanmeri, Englannin kanaali, Italia

Lopputulos:

Englannin voitto

Vaikutukset:

Westminsterin rauha

Osapuolet

Prinsenvlag.svg Yhdistyneet provinssit

Flag of The Commonwealth.svg Englanti

Komentajat

Maarten Tromp
Michiel de Ruyter
Witte de With
Johan van Galen

Robert Blake
George Ayscue
Henry Appleton
George Monck

Vahvuudet

300 alusta

300 alusta

Tappiot

3 000 kaatunutta
33 upotettua alusta
18 vallattua alusta

2 500 kaatunutta
10 upotettua alusta
7 vallattua alusta

Ensimmäisen Englannin–Hollannin sodan taistelut
Dover - Plymouth - Kentish Knock - Dungeness - Portland - Leghorn - Gabbard - Schebeningen

Ensimmäinen Englannin–Hollannin sota (engl. First Anglo-Dutch war, holl. Eerste Engels-Nederlandse oorlog) käytiin vuosina 16521654 Englannin tasavallan ja Alankomaiden tasavallan välillä. Sota oli ensimmäinen neljästä maiden välisestä sodasta, ja se käytiin täysin merellä laivastojen välillä.

Sodan syynä oli kaupankäynti. Se alkoi Englannin aloitettua hollantilaisten alusten kaappaamisen Englannin kanaalissa ja laajeni siitä täysimittaiseksi merisodaksi. Lopulta Englanti saavutti lähialueidensa valvonnan ja pakotti Hollannin hyväksymään Englannin monopolin siirtomaidensa kauppaan.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1500-luvulla Englanti ja Alankomaat olivat läheisiä liittolaisia vastustaessaan Habsburgien pyrkimyksiä. Ne yhdessä vastustivat Espanjan merivaltaa ja Englanti tuki alankomaalaisten taistelua 80-vuotisessa sodassa lähettämällä rahaa ja joukkoja. Alankomaiden hallinnossa oli pysyvä Englannin edustaja takaamassa yhteistoiminnan. Englannin vuonna 1604 Espanjan kanssa tekemä erillisrauha teki särön yhteistoimintaan.

Espanjan vaikutusvallan heikkeneminen kolmikymmenvuotisen sodan päättyessä 1648 merkitsi samalla Espanjan siirtomaiden resurssien uudelleen jakoa. Saaliinjako aiheutti kiistaa aiempien liittolaisten välille. Alankomaiden tehtyä rauhan Espanjan kanssa ja sen jälkeen Espanjan tärkeimmäksi kauppakumppaniksi tulo Englannin sijaan pysäytti Englannin kaupan tasaisen kasvun, mikä oli alkanut vuonna 1590.

1600-luvun puolivälissä Alankomaat ylläpitivät Euroopan suurinta kauppalaivastoa ja sillä oli enemmän kauppalaivoja kuin muilla mailla yhteensä. Alankomaiden talous perustui lähes täysin meritse tehdylle ulkomaankaupalle loi maan kauppapoliittisen ylivallan ja erityisesti Pohjanmeren ja Itämeren alueilla. Lisäksi Alankomaat valtasi lähes kaikki Portugalin Kaukoidän ja Brasilian siirtomaat ja kauppa-asemat, mikä mahdollisti erityisen tuottaisan maustekaupan valvonnan. Alankomailla oli myös merkittävää Englannin kauppaa.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:First Anglo-Dutch-War