Enrico Accatino

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Enrico Accatino
Enrico Accatino, 1945.png
Henkilötiedot
Syntynyt 20. elokuuta 1920
Genova, Italia
Kuollut 16. heinäkuuta 2007
Rooma, Italia
Kansalaisuus Italia italialainen
Taiteilija
Ala taidemaalari, kuvanveistäjä, suunnittelija
Taidesuuntaus abstraktionismi
Aiheesta muualla
www.enricoaccatino.com

Enrico Accatino (20. elokuuta 1920 Genova, Italia - 16. heinäkuuta 2007 Rooma, Italia) oli italialainen taidemaalari, kuvanveistäjä, suunnittelija ja uuden italialaisen kulttuurin puolestapuhuja. Accatino sai kultamitalin (Benemerito della Scuola, della Cultura e dell'Arte) Italian tasavallan presidentiltä.

Varhaiset vuodet ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Accatino syntyi Genovan kaupungissa Italiassa vuonna 1920 maanviljelijäperheeseen. Hän opiskeli 1938–1940 piirtämistä Torinossa Felice Casoratin kanssa. Accatino kutsuttiin sotaan, jossa hän palveli tykistössä Manduriassa, Etelä-Italiassa. Sodan päätyttyä Accatino valmistui Rooman taideakatemiasta. Hän muutti Pariisiin, jossa hän tapasi monia taiteilijoita, muun muassa Henri Matissen, Gino Severinin, Alberto Giacomettin ja Alfred Manessierin. Hän kehitti figuratiivisen tyylin sosiaalisten teemojen inspiroimana, mikä kuvasti hänen ystävänsä Renato Guttuson vaikutusta.

Elämä ja teot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Accatinon anikoniset maalaukset ja kollaasit syntyivät 1950-luvun toisella puoliskolla, jolloin hän alkoi tutkia ympyröitä, ellipsejä ja kiekkoja sekä epämuodollista tyyliä. Vuodesta 1966 lähtien Accatino oli erittäin omistautunut tekstiilitaiteen uudelleensyntymiseen kielenkäytön tapana. Accatinon teoksia on useiden museoiden pysyvissä kokoelmissa ympäri maailmaa, ja pitkän taiteellisen uransa aikana hän saavutti suurta kansallista ja kansainvälistä tunnusta. Hän loi runsaan määrän graafisia teoksia abstrakteilla kuvioilla.

Vuodesta 1960 vuoteen 1964 hän oli vastuussa uuden taideopetusmetodin suunnittelusta satojen televisiolähetysten avustuksella. Hän julkaisi myös useita tekstejä visuaalisesta taiteesta ja taidehistoriasta. Hän kuoli Roomassa vuonna 2007.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Madeileine Jarry La Tapisserie art du XX siecle -- Office du Livre Paris - 1974
  • Giorgio di Genova Enrico Accatino - La circolarità dello Spirito -- Istituto Grafico Editoriale - Roma 1991
  • Francesca Franco Enrico Accatino - Dal realimo all'astrazione alla sintesi delle arti Introduzione di Giuseppe Appella—De Luca Editore, Roma 2005