Endless Love

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Endless Love”
Diana Ross ja Lionel Richie
Singlen ”Endless Love” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Endless Love: Original Motion Picture Soundtrack
 Julkaistu Elokuu 1981
 Formaatti 7" single
 Tuottaja(t) Lionel Richie
 Tyylilaji pop, R&B
 Kesto 04.24
 Levy-yhtiö Motown
Diana Rossin muut singlet
”Cryin’ My Heart out for You”
1981
”Endless Love”
1981
”Medley of Hits”
1981

Endless Love” on vuonna 1981 julkaistu musiikkikappale, jonka alkuperäisversion esittivät duettona soul-laulajat Diana Ross ja Lionel Richie. Kappaleesta ovat tehneet coverversion muun muassa countrylaulaja Kenny Rogers, Glee-televisiosarjan näyttelijät ja Luther Vandross yhdessä Mariah Careyn kanssa.

”Endless Love” äänitettiin elokuvan Mieletön rakkaus (Endless Love) tunnuskappaleeksi ja se julkaistiin elokuvan soundtrackillä vuonna 1981. Vaikka Mieletön rakkaus ei menestynyt erityisen hyvin, sen tunnuskappale pääsi Billboard Hot 100 -listan sijalle yksi ja siitä tuli Yhdysvalloissa vuoden toiseksi parhaiten myynyt single.

Soul-vivahteisesta sävellyksestä tuli Rossin uran parhaiten myynyt single. Hän äänitti kappaleesta myös sooloversion albumilleen Why Do Fools Fall in Love?, mutta kappaleen tunnetuin versio oli Rossin viimeinen hitti Motown-levy-yhtiössä. ”Endless Love” oli ehdolla parhaan laulun Oscar-palkinnon saajaksi. Vuonna 1982 kappale voitti American Music Awardin suositusta pop/rock-singlestä.

”Endless Love” on kuultu myös elokuvissa Beethoven ja Happy Gilmore – ammattilainen sekä Frendien kolmannella tuotantokaudella.

Luther Vandrossin ja Mariah Careyn versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


”Endless Love”
Luther Vandross ja Mariah Carey
Singlen ”Endless Love” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Songs
 Julkaistu 29. elokuuta 1994
 Formaatti CD-single, kasetti-single, 7" single
 Tuottaja(t) Walter Afanasieff
 Tyylilaji pop, R&B
 Kesto 04.21
 Levy-yhtiö Epic Records
Luther Vandrossin muut singlet
”Always and Forever”
1994
”Endless Love”
1994
”Going in Circles”
1994

Walter Afanasieffin tuottama Luther Vandrossin ja Mariah Careyn cover-versio kappaleesta "Endless Love" kuultiin Vandrossin albumilla Songs. Duetto tunnetaan Careyn ensimmäisenä suurena duettona, sillä hänen aiempi duettonsa "I'll Be There" oli tehty vielä tuntemattoman taustalaulajan Trey Lorenzin kanssa. Vuonna 1995 "Endless Love" oli ehdokkaana Grammy Awardsin uudessa kategoriassa "Best Pop Collaboration with Vocals", mutta hävisi Al Greenin ja Lyle Lovettin "Funny How Time Slips Away" -kappaleelle. Myöhemmin "Endless Love" kuultiin myös Careyn vuonna 2001 julkaistulla kokoelma-albumilla Greatest Hits ja vielä uudelleen balladeja sisältävällä kokoelmalla The Ballads.

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Endless Love" oli ensimmäisellä listaviikollaan sijalla 31 ja nousi myöhemmin sijalle kaksi. Kappaleesta tuli Vandrossin suurin pophitti ikinä, ja siitä tuli Vandrossin viides ja Careyn kahdestoista kymmenen parhaan joukkoon sijoittunut kappale. Se pysyi neljänkymmenen joukossa kolmentoista viikon ajan ja RIAA vahvisti sen myyneen kultaa.

Kappale menestyi hyvin myös Yhdysvaltojen ulkopuolella, sillä se oli Uudessa-Seelannissa singlelistan kärjessä ja viiden joukossa Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Australiassa sekä Irlannissa. "Endless Love" sijoittui myös monessa maassa kahdenkymmenen joukkoon.

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 7" single
 1. "Endless Love"
 2. "Endless Love" (Instrumental)
 • Japanin CD-single
 1. "Endless Love"
 2. "Endless Love" (Vain Mariah)
 3. "Endless Love" (Vain Luther)
 4. "Endless Love" (Instrumental)
 • Ison-Britannian/Euroopan CD maxi-single
 1. "Endless Love"
 2. "Endless Love" (Instrumental)
 3. "Never Too Much" (Live)
 4. "Any Love" (Live)
 5. "She Won't Talk To Me" (Live)

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Endless Love" -kappaleesta on tehty myös monia muita cover-versioita. Oman cover-versionsa siitä ovat tehneet John O'Connell, soul-laulaja Steve Menzies, Laura White, joka esitti oman versionsa Ison-Britannian The X Factorissa, Terese Teng ja George Lam, brittiläinen Katie Price yhdessä entisen aviomiehensä, poplaulaja Peter Andrén kanssa, Lionel Richie ja Kelly Rowland, sekä Glee-televisiosarjan näyttelijät Lea Michele ja Matthew Morrison.

Laulu on myös esitetty kolmesti American Idolissa, missä se on kuultu Rockey Smithin, Chris Slighin ja Danny Gokeyn laulamana. Myös Australian Idolin vuonna 2007 voittanut Natalie Gauci lauloi kappaleen kilpailun aikana.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.