Embrace of the Serpent

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Embrace of the Serpent
El abrazo de la serpiente
Ohjaaja Ciro Guerra
Käsikirjoittaja Ciro Guerra
Jacques Toulemonde Vidal
Perustuu Theodor Koch-Grünbergin ja Richard Evans Schultesin matkapäiväkirjoihin
Tuottaja Cristina Gallego
Säveltäjä Nascuy Linares
Kuvaaja David Gallego
Leikkaaja Etienne Boussac
Pääosat
 • Nilbio Torres
 • Antonio Bolívar
 • Jan Bijvoet
 • Brionne Davis
 • Miguel Dionisio Ramos
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Levittäjä Hulu
Ensi-ilta [1]
Kesto 125 minuuttia
Alkuperäiskieli [2]
Budjetti 1 400 000 USD
Tuotto 4 787 818 USD
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Embrace of the Serpent (esp. El abrazo de la serpiente) on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut seikkailuelokuva. Sen ohjasi kolumbialainen Ciro Guerra, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Jacques Toulemonde Vidalin kanssa. Elokuva perustuu löyhästi matkapäiväkirjoihin, joita saksalainen etnologi Theodor Koch-Grünberg ja yhdysvaltalainen kasvitieteilijä Richard Evans Schultes pitivät tutkimusmatkoillaan Etelä-Amerikassa. Elokuva kuvattiin aidossa sademetsässä Vaupésin departementissa Kolumbiassa, ja sen näyttelijöiden ja kuvausryhmän joukossa oli monia alueen alkuperäisasukkaita.[3][4]

Elokuva kertoo rinnakkain kahdesta matkaseurueesta, jotka kulkevat Amazonin sademetsän halki veneellä ja jalan etsien harvinaista ja pyhää kasvia nimeltä yakruna. 1900-luvun alussa nuori intiaani ja shamaani Karamakate, joka asuu yksin keskellä sademetsää, ryhtyy oppaaksi kuolemansairaalle saksalaiselle tutkijalle Theolle ja länsimaisen elämäntavan omaksuneelle intiaanille Manducalle, jotka toivovat yakrunan parantavan Theon sairauden. Myöhemmin 1940-luvulla ikääntynyt Karamakate opastaa vuorostaan yhdysvaltalaista tutkijaa Evania, joka on kiinnostunut yakrunan psykedeelisistä vaikutuksista.

Keskeinen teema elokuvassa on Amazonin alkuperäisväestön perinteisen kulttuurin joutuminen uhanalaiseen asemaan, kun länsimainen kulttuuri levittäytyy väkivalloin sademetsään. Tämä kulttuurien välinen konflikti heijastuu myös elokuvan päähenkilöiden välisiin suhteisiin. Karamakate ja Theo eivät pysty ylittämään välillään olevaa kulttuurista kuilua, minkä vuoksi Karamakate lopulta estää Theoa nauttimasta yakrunaa ja jättää hänet kuolemaan. Myöhemmin Evan kuitenkin oppii arvostamaan Karamakaten luonnonläheistä elämäntapaa, ja Karamakate antaa hänen juoda maailman viimeisen yakruna-annoksen.

 Nilbio Torres  Nuori Karamakate  
 Antonio Bolívar  Vanha Karamakate  
 Jan Bijvoet  Theo  
 Brionne Davis  Evan  
 Miguel Dionisio Ramos  Manduca 

Rotten Tomatoes -sivusto on kirjannut 149 Embrace of the Serpent -elokuvan arvostelua, joista 96 prosenttia on myönteisiä.[5]

Embrace of the Serpent maksoi 1 400 000 dollaria ja tuotti maailmanlaajuisesti 4 787 818 dollarin lipputulot.[6]

Embrace of the Serpent sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden.[4]

 1. El abrazo de la serpiente, Quinzaine des Cinéastes, viitattu 29.7.2023.
 2. Embrace of the Serpent, University of Massachusetts Amhurst, viitattu 29.7.2023.
 3. Karl Mathiesen: Embrace of the Serpent star: 'My tribe is nearly extinct', The Guardian, 8.6.2016, viitattu 29.7.2023.
 4. a b Nathan Pemberton: To Make the Oscar-Nominated Amazonian Epic Embrace of the Serpent, Its Filmmaker Had to Embrace the Jungle, Vulture, 26.2.2016, viitattu 29.7.2023.
 5. Embrace of the Seprent, Rotten Tomatoes, viitattu 29.7.2023.
 6. El abrazo de la serpiente, The Numbers, viitattu 29.7.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]