Elonkierto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elonkierto

Elonkierto on maatalouden ja luonnonvarojen tutkimuksen esittelypuisto Jokioisilla. Puiston tarkoitus on peilata ruoantuotannon historiaa ja nykyisyyttä toisiinsa sekä kiinnittää kävijän huomiota ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin väliseen suhteeseen. Puisto sijaitsee Jokioisten keskustaajaman läheisyydessä Loimijokilaaksossa. Puisto on avoinna ympäri vuoden.

Puistoalue on kooltaan 20 hehtaaria, josta peltoa on 15 ha, ja esittelypolut ovat pituudeltaan 0,9-2,0 kilometrin mittaisia. Kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin saakka polkujen varrella voi tutustua suomalaisiin alkuperäisrotuisiin kotieläimiin kuten kanoihin, nautoihin, lampaisiin ja vuohiin. Myös possut, hevoset ja ponit laiduntavat Elonkierrossa. Suomen viljelyoloihin sopeutuneet viljelykasvit, puutarhakasvit ja yrtit kukoistavat polun varrella, ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista kertovassa kasvihuoneessa voi tutustua tulevaisuuden viljelykasveihin. Elonkierron Makasiinissa toimii Elonkierron Ystävät ry:n ylläpitämä kahvila. Puistossa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Ryhmille voi varata opastetun kierroksen. Sisäänpääsy on maksuton.

Elonkierto on perustettu vuonna 1998 silloisen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT), sittemmin Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemän maatalous- ja luonnonvaratutkimuksen esittelypuistoksi. Vuoden 2020 alussa vastuu puistosta siirtyi Elonkierron Ystävät ry:lle. Toimintaa tukevat Jokioisten kunnan ja Luonnonvarakeskuksen lisäksi noin 20 yritystä sekä vajaa parikymmentä alueellista ja valtakunnallista yhdistystä tai muuta organisaatiota.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.