Ellef Ringnesin saari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ellef Ringnesin saari
Muut nimet
Ellef Ringnes Island
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Korkein kohta
nimeämätön huippu 260 m
Pinta-ala
11 295 km²
Väestö
Asukasluku
(asumaton)
Kartta

Ellef Ringnesin saari (engl. Ellef Ringnes Island) on yksi kolmesta suurimmasta Sverdrupinsaaresta, jotka sijaitsevat pituuspiirien 78 ja 79 välillä Nunavutin territoriossa Kanadassa. Saari sijaitsee sen länsipuolella olevan Bordensaaren ja itäpuolen Amund Ringnesin saaren välissä. Saaren pinta-ala on 11 295 km²,[1] se on 69. suurin saari maailmassa ja 16. suurin Kanadassa. Saaren korkein kohta on nimeämätön huippu, joka kohoaa 260 metriä merenpinnasta.

Norjalaisen Otto Sverdrupin retkikunta löysi Sverdrupin saaret ja nimesi Ellef Ringnesin saaren Oslossa toimineen Ringnesin panimon toisen perustajan Ellef Ringnesin mukaan. Ringnes toimi Svedrupin tutkimusmatkan yhtenä rahoittajana. Saari oli Norjan valtion omaisuutta vuodesta 1902–1930, minkä jälkeen se siirtyi Kanadalle.

Ellef Ringnesin saari on asumaton, mutta sen länsirannikolla toimi vuosien 1948–1978 aikana miehitetty Yhdysvaltain ja Kanadan yhteistyönä perustettu arktinen Isachsenin sääasema (H.A.W.S.) (engl. A High Arctic Weather Station).[2] Vuonna 1989 miehitetyn aseman tilalle pystytettiin automatisoitu, satelliittilinkillä varustettu sääasema.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sea Islands (Arkistoitu – Internet Archive) Natural Resources Canada (englanniksi), (ranskaksi)
  2. High Arctic Weather Stations (Arkistoitu – Internet Archive) The Canadian Encyclopedia (englanniksi)
  3. Current Conditions: Isachsen Enviroment Canada (englanniksi), (ranskaksi)
Tarkempi kuva Ellef Ringnesin saaresta
Tarkempi kuva Ellef Ringnesin saaresta