Elias Kankaanpää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elias Kankaanpää
Luoja(t) Väinö Linna
Ensi-
esiintyminen
Täällä Pohjantähden alla -romaanit
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Pentinkulma
Suhteet
Vanhemmat Kustaa Kankaanpää
Sisarukset Aino
Antero

Elias Kankaanpää eli Elkku on kuvitteellinen Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -kirjoissa esiintyvä punakaartilainen ja kyläjuoppo. Hänet kuvataan huumorintajuisena irvailijana, joka saa Pentinkulmalla rauhassa laulaa vallankumouslauluja, vaikka toiset punaiset ovat yhä vankiloissa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kieltolain astuttua voimaan Elias myy pirtua vähittäin, tosin lähinnä niin vähän että saa itse olla käytännössä ilmaiseksi jatkuvassa humalassa. Kun kieltolaista äänestetään Elias tietenkin äänestää jatkamisen puolesta, tosin turhaan.

Hän myös trokaa kaikenlaista tavaraa, ja onnistuu myös kolmannessa osassa miltei juomaan itsensä hengiltä. Jos rahat loppuvat niin ettei saa uutta varastoa, hän käy kerjäämässä vanhalta pirtuajan hankkijaltaan Lauri Kiviojalta rahat uuteen. Lauri murisee periaatteesta:

»…ääh, -tana… sulta koskaan mitään takaisin saa – mutta tosta saat viissatasen että pääset jaloilles…»

– koska tietää että se on pienin riesa, ja Elias katoaakin kylästä joksikin aikaa.

Eliaksella on nuorempi sisar, Aino ja vanhempi veli Antero, jolle heidän isänsä Kustaa luovutti torppansa kun hän katsoi ettei Eliaksesta ollut talonpitäjäksi. Kustaa kuului punakaartin esikuntaan. Hän kuoli Tampereen vankileirillä. Kansalaissodassa Elias oli signalisti eli torvensoittaja. Hän on harvoja punaisia, jotka ovat vielä 1950-luvulle sijoittuvassa kolmannen osan lopussa hengissä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.