Elena Ceaușescu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Elena Ceaușescu

Elena Ceaușescu (7. tammikuuta 191625. joulukuuta 1989), omaa sukuaan Petrescu, oli Romanian diktaattorin Nicolae Ceaușescun puoliso.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elena Petrescu syntyi köyhään maanviljelijäperheeseen Petreștin kylässä. Hän lopetti opiskelunsa saavutettuaan neljännen luokka-asteen ja muutti Bukarestiin voidakseen työskennellä tekstiilitehtaassa. 1930-luvun keskivaiheessa hän liittyi Romanian kommunistiseen puolueeseen, ja vuonna 1939 hän kohtasi ensimmäistä kertaa tulevan aviomiehensä Nicolae Ceaușescun. He menivät naimisiin vuonna 1946. Kommunistit ottivat Romaniassa vallan vuonna 1947, ja Elenasta tehtiin ulkoministerin sihteeri. Nicolae Ceaușescun valtakaudella hänestä tuli hyvin vaikutusvaltainen, ja hänen huhutaan olleen kansan keskuudessa silloisen Romanian vihatuin henkilö.

Elena Ceaușescu opiskeli yliopistossa kemiaa, ja hänen erikoisalansa oli polymeerikemia. Vuonna 1957 hänestä tuli tutkimusassistentti Kansallisessa kemiantutkimuslaitoksessa, ja 1960-luvun alkupuolella hänestä tuli Bukarestin kemiantutkimuksen keskuslaitoksen puoluejärjestön sihteeri. 1965 hänestä tuli laitoksen johtaja, ja saman vuoden joulukuussa hänet nimitettiin Kansallisen luonnontieteiden akatemian jäseneksi. 1966 hän sai tieteentekijöiden kansallisen kunniamerkin.

Elena Ceaușescun kerrotaan jatkaneen tutkimus- ja julkaisutyötään polymeerikemian alalla myös miehensä hallintokaudella. Hän sai vastaanottaa useita kansainvälisiä tunnustuksia ja palkintoja, esimerkiksi Ison-Britannian kuninkaallisen kemiaseuran kunniajäsenyyden. Hän sai myös kunniatohtorin arvonimiä, ja hän teki useita luentomatkoja, myös läntisiin demokratioihin, sekä otti osaa tieteellisiin konferensseihin. Hänen tosiasialliset tieteelliset meriittinsä ovat kuitenkin kiistanalaisia. Ceaușescujen näytösoikeudenkäynnin aikana hänen syyttäjänsä kenraali Gică Popa väitti hänen tutkimuksiaan tekaistuiksi ja väärennetyiksi

Elena Ceaușescu seurasi miestään tämän valtiovierailuilla. Kesäkuussa 1971 he vierailivat Kiinan kansantasavallassa, jossa Elena havaitsi, että puhemies Mao Zedongin vaimolla Jiang Qingillä oli maassa myös virallinen poliittinen asema. Elena alkoi vaatia mieheltään samaa. Heinäkuussa 1971 Elena nimitettiin Sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen keskuskomitean jäseneksi, ja heinäkuussa 1972 hänestä tuli Romanian kommunistisen puolueen keskuskomitean täysjäsen. Kesäkuussa 1973 hänet valittiin puolueen toimeenpanevaan komiteaan. Marraskuussa 1974 hänet valittiin puolueen 11. puoluekokouksessa uudelleenmuokatun toimeenpanevan komitean jäseneksi. Tammikuussa 1977 hänestä tuli keskuskomitean politbyroon täysjäsen ja maaliskuussa 1980 ensimmäinen varapääministeri.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1989 joulukuussa syttyi vallankumous, jonka aikana Ceaușescut syöstiin vallasta ja teloitettiin pikaisesti kokoonkyhätyn näytösoikeudenkäynnin päätteeksi.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.