El Quartelejo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Location of Scott City, Kansas

El Quartelejo on pohjoisimman kiinteän intiaaniasutuksen raunioille annettu nimitys. Rauniot sijaitsevat Kansasin osavaltiossa Scottin piirikunnassa Scott Cityn pohjoispuolella Lake Scott State Parkin alueella Ladder Creekin varrella.[1] Rauniot ovat ainoat kiinteät intiaaniasutuksen rakennusjäänteet Kansasin osavaltiossa.

El Quartelejon alkuperälle on kaksi mahdollista selitystä. Vuonna 1664 ryhmä pueblointiaaneja lähti New Mexicosta, mutta espanjalaisten joukot saartoivat heidät ja saattoivat heidät takaisin New Mexicoon. Intiaanit ehkä rakensivat El Quartelejon, mutta toista mahdollisuutta pidetään todennäköisempänä. Toisen teorian mukaan pueblokapinan (1680–1692) jälkeen suurin osa pueblointiaaneista hyväksyi espanjalaisten paluun alueilleen säästääkseen henkensä. Ryhmä kapinallisia Taosin ja Picurisin intiaanikylistä sen sijaan ei antautunut. Vuonna 1696 ryhmä pakeni New Mexicosta liittyäkseen tasankoapasseihin. Se pakenivat suurille tasagoille ja onnistuivat välttelemään espanjalaisia kymmenen vuoden ajan, mutta vuonna 1706 heidät vangittiin ja palautettiin New Mexicoon. Tällöin espanjalaisten komentaja Juan Uribarri kirjoitti intiaanien asuneen kiinniottohetkellä kiinteissä asumuksissa. Espanjalaiset kutsuvat paikkaa El Quartelejoksi ja sitä ympäröivää aluetta San Luisin provinssiksi.

El Quartelejossa ei ole ollut intiaaniasutusta vuoden 1719 (tai toisen käsityksen mukaan vuoden 1706) jälkeen[2], mutta espanjalaiset ja ranskalaiset asuivat rakennuksissa satunnaisesti ja pitivät paikalla etuvartioasemaa. Vuonna 1763 ranskalaiset lähtivät alueelta ja intiaanikylä hylättiin. Asumukset lahosivat ja rakennelmat hautautuivat maa-aineksen peittoon.

Intiaanikylä jäi tuntemattomaksi yhdysvaltalaisille tutkimusmatkailijoille, mutta arkeologit löysivät rauniot vuonna 1898[2]. Siitä lähtien alueella on suoritettu kaivauksia, joissa on paljastunut seitsemän huoneen laajuinen rakennelma, joka oli riittävän suuri pienelle intiaaniryhmälle. Raunioiden lähettyvillä on nähtävissä jälkiä matalista ojista, jotka johtavat paikalle läheisiltä lähteiltä. Ojia on todennäköisimmin käytetty peltojen kasteluun.

Vuonna 1964 El Quartelejo määriteltiin kansalliseksi historialliseksi maamerkiksi, ja alueesta muodostettiin osavaltion suojelema puistoalue. Vuodesta 2004 Yhdysvaltain National Park Service on luokitellut El Quartelejon riskiryhmään kuuluvaksi paikaksi, sillä se on sään aiheuttaman eroosion armoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About the El Quartelejo Museum. Viitattu 4.7.2016.
  2. a b El Quartelejo Ruins. Viitattu 4.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]