Elävien kuolleiden päivä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Elävien kuolleiden päivä
Day of the Dead
Day of the dead.jpg
Ohjaaja George A. Romero
Käsikirjoittaja George A. Romero
Tuottaja Richard P. Rubinstein
Säveltäjä John Harrison
Pääosat Lori Cardille
Terry Alexander
Joseph Pilato
Gary Howard Klar
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 19. heinäkuuta 1985
Kesto 102 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 3 500 000 USD (arvioitu)
Edeltäjä Dawn of the Dead
Seuraaja Kuolleiden valtakunta
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Elävien kuolleiden päivä (Day of the Dead) on vuonna 1985 valmistunut yhdysvaltalainen kauhuelokuva ja kolmas osa George A. Romeron zombielokuvasarjassa. Se on jatkoa elokuville Elävien kuolleiden yö (1968) ja Dawn of the Dead (1978). Sarjan neljäs osa on Kuolleiden valtakunta, joka ilmestyi vuonna 2005. Kuten edeltäjiensäkin, elokuva sisältää paljon yhteiskuntakritiikkiä, ja sen yleisilme on ehkä synkin koko sarjasta. Elokuvan maskeeraaja ja erikoistehostemies Tom Savini sai työstään Saturn-palkinnon.[1] Elokuvasta on julkaistu myös nimellinen jatko-osa vuonna 2005 sekä Steve Minerin ohjaama uusintaversio vuonna 2008. Molemmat ovat kuitenkin itsenäisiä elokuvia ja perustuvat vain hyvin löyhästi Romeron elokuvaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elävien kuolleiden päivä alkaa ajallisesti hieman kauempaa kuin mihin Dawn of the Deadissa jäätiin. Siviilisaatio on romahtanut lopullisesti ja zombit ovat vallanneet maailman. Floridassa kourallinen eloonjääneitä elää maanalaisessa autioksi jääneessä kaivoksessa.

Elokuvan alussa Sarah, John ja Miguel käyvät helikopterilla zombien kansoittamasssa kaupungissa, yrittäen tuloksetta kutsua mahdollisia eloonjääneitä luokseen. He palaavat helikopterilla takaisin tukikohtaansa. Suunnilleen puolet ihmisistä kaivoksessa on sotilaita, joita johtaa lähes psykopaattisen oloinen kapteeni Henry Rhodes. Toinen puoli koostuu tiedemiehistä ja tavallisista kansalaisista, jotka yrittävät löytää lääkettä zombiepidemiaan. Ikävä kyllä heidän joukossaan on hullun oloinen tohtori Matthew Logan, jota sotilaat kutsuvat Frankensteiniksi. Hän yrittää kehitellä ratkaisua omalla tavallaan - yrittämällä kouluttaa zombeista kesyjä ja älykkäämpiä. Hän onkin saanut aikaan muutoksia lempi-zombiessaan nimeltä Bub - Bub esimerkiksi näyttää muistavan mitä tehdään partaterällä tai puhelimella.

Kaikki alkavat kuitenkin olla kärsimättömiä, sillä tilanne on hyvin tukala eikä varsinaista ratkaisua ongelmiin tunnu löytyvän. He eivät saa radiollaan yhteyttä Washingtoniin, missä olettavat olevan eloonjääneitä. Sotilaat näyttävätkin pikku hiljaa menettävän järkensä. Etenkin Miguel on stressin seurauksena lähes hermoromahduksen partaalla, ja aiheuttaakin toiminnallaan vahingossa useita vaaratilanteita, mikä hermostuttaa sotilaita entisestään. Eräänä päivänä Sarah näkee Loganin ruokkivan Bub-zombia ihmisen lihalla - ja paikalle tulee myös Rhodes, joka saa selville että Logan ruokkii zombeja kuolleiden sotilaiden lihalla, joiden ruumiit hän on säilönyt. Lopulta tilanne räjähtää käsiin, ja lähes kaikki kaivoksessa olevat kuolevat. Kuten aiemminkin Romeron elokuvissa, ihmisten tukikohta tuhoutuu sisäisiin ristiriitoihin ja yhteistyökyvyttömyyteen, ei niinkään zombien hyökkäykseen, joka tosin viimeistelee tuhon.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sarah Bowman on elokuvan päähenkilö. Tiedemies, joka uskaltaa sanoa Rhodesille vastaan.
  • William McDermott on viinaanmenevä, keski-ikäinen pilotti.
  • John on Sarahin hyvä ystävä.
  • Henry Rhodes on kapteeni, ja ryhmän johdossa. On hilkulla menettää järkensä jo elokuvan alussa, ja pitää kovaa kuria.
  • Miguel Salazar on sotamies, joka kärsii pahanlaatuisesta stressistä. Tätä purraan käteen, mutta selviää infektiosta amputaatiolla.
  • Ted Fischer on yksi tiedemiehistä.
  • Matthew Logan on yksi tiedemiehistä, joka uskoo että zombit voidaan kouluttaa olemaan syömättä ihmisiä.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lori Cardille   …  Sarah  
 Joseph Pilato   …  Cpt. Rhodes  
 Terry Alexander   …  John  
 Anthony Dileo Jr.   …  Pvt. Miguel Salazar  
 Richard Liberty   …  Dr. "Frankenstein" Logan  
 Sherman Howard   …  Bub  
 Jarlath Conroy   …  McDermott  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saturn Awards (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.