Eläinten hyvinvointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eläinten hyvinvointi on käsite, jolla tarkoitetaan eläimen kokemusta sen psyykkisestä ja fyysisestä olotilasta mutta käytännössä usein pikemminkin ihmisen näkemystä tästä. Käsitettä käytetään lähinnä kesytetyistä tai vangittuina pidetyistä eläimistä, varsinkin tuotantoeläimistä.lähde?

Eläimen hyvinvointiin vaikuttavat sen mahdollisuudet sopeutua ympäristön tapahtumiin ja olosuhteisiin. Jos sopeutuminen ei onnistu, tai aiheuttaa eläimelle jatkuvaa tai voimakasta stressiä, rasitusta tai patologisia muutoksia, eläimen hyvinvointi heikkenee. Eläinten hyvinvointiin voidaan vaikuttaa pito-olosuhteilla, hoidolla ja eläinjalostuksella.lähde?

Eläinten hyvinvointia tutkii mm. Helsingin yliopiston Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus. Eläinten hyvinvoinnin valvontaa ohjataan eläinsuojelulailla maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on keskeinen valvontaviranomainen. Eläinten hyvinvoinnin edistämistyötä tekee Eläinten hyvinvointikeskus (EHK), joka on Helsingin yliopiston, Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen kansallinen eläinten hyvinvoinnin asiantuntijaverkosto. MMM perusti 2009 Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan (ensimmäinen puheenjohtaja prof. Hannu Saloniemi) ja 2011 Seura- ja harraste-eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan (ensimmäinen puheenjohtaja OTK Risto Rydman). Neuvottelukunnan jäseninä on eläinten omistajia, tutkijoita, eläinsuojelujärjestöjä, kotieläintuottajien ja eläinharrastusjärjestöjen edustajia, kuluttajia ja viranomaisia.lähde?

Suurin osa suomalaisista sanoo maksavansa enemmän lihasta, jos se lisäisi eläinten hyvinvointia, vaikka vain pieni osa harkitsee lihansyönnin vähentämistä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhä useampi pohtii lihansyönnin eettisyyttä, HS Vieraskynä, MARI NIVA JOHANNA MÄKELÄ NIVA ON ERIKOISTUTKIJA JA MÄKELÄ TUTKIMUSPÄÄLLIKKÖ KULUTTAJATUTKIMUSKESKUKSESSA. 1.8.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.