Ulkomaantyöntekijä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ekspatriaatti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalaisille ulkomaantyöntekijöille tarkoitettu äänestyspaikka Sveitsin Lausannessa.

Ulkomaantyöntekijä[1][2] on henkilö, joka tilapäisesti tai toistaiseksi oleskelee maassa ja kulttuurissa, joka ei ole maa, jossa hän on kasvanut.[3] Siirtolainen on pysyvästi maasta pois muuttanut henkilö.

Kadotettu sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimitys ekspatriaatti (engl. expatriate) pohjautuu latinan sanoihin ex ’poissa jostakin, entinen’ ja patria ’isänmaa’. Nimitys tuli kuuluisaksi niin kutsutun ”kadotetun sukupolven” ansiosta. Tällä viitattiin yhdysvaltalaisiin kirjailijoihin ja taiteilijoihin, jotka jäivät Pariisiin ensimmäisen maailmansodan jälkeisiksi ajoiksi aina 1930-luvun lamaan saakka. Heitä olivat muun muassa Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, T. S. Eliot, Ezra Pound ja Gertrude Stein.

Siirtolaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtolaisten ja ulkomaantyöntekijöiden ero on melko häilyvä. Siirtolaiset pyrkivät yleensä muuttamaan pysyvästi pois lähtömaastaan ja tulemaan uuden asuinmaansa pysyviksi asukkaiksi ja kansalaisiksi. Ulkomaantyöntekijät yleensä oleskelevat maassa väliaikaisesti. Tarkan rajauksen voi vetää kansalaisuuden hakemiseen.

Suomalainen ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kansalaisista asuu vakituisesti Suomen ulkopuolella noin 250 000. Työkomennuksella suomalaisia on 20 000–30 000. Osa asuu ulkomailla 2–3 vuotta, osa asettuu ulkomaille pysyvämmin. Tämän lisäksi ulkomailla asuu väliaikaisesti noin 10 000 opiskelijaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Luukkonen, Marsa: Hauskaa kielenhuoltoa! Kirjoittajan opas. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-30136-1.
  3. Expatriate suomeksi? Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 26.5.2009.