Ekaterine Gabašvili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ekaterine Gabašvili

Ekaterine Gabašvili (georg. ეკატერინე გაბაშვილი, Ek’at’erine Gabašvili, 16. kesäkuuta 1851 Gori7. elokuuta 1938), omaa sukua Tarkhnišvili (georg. თარხნიშვილი) oli georgialainen kirjailija.

Gabašvili syntyi aatelisperheeseen Gorissa, Georgiassa, joka oli silloin osa Venäjän keisarikuntaa. Hän kirjoitti useita tunteellisia romaaneja ja tarinoita talonpoikaiselämän ja kyläkoulun opettajien suruista. 1900-luvulla hän hylkäsi kaunokirjallisuuden ja siirtyi omaelämäkerran pariin[1]. Gabašvili tunnetaan myös yhtenä ensimmäisistä georgialaisista feministeistä ja naisten oikeuksien aktivisteista. Hän avasi vuonna 1883 koulun köyhien perheiden tytöille ja oli vuonna 1890 perustamassa Džedžili-lehteä, jonka julkaisemilla lasten tarinoilla oli merkittävä osa georgiankielisen lastenkirjallisuuden kehityksessä.[2]

Elokuva Magdanas lurdža ('Magdanan aasi') perustuu yhteen Gabašvilin merkittävimmistä romaaneista. Sen ovat ohjanneet Tengiz Abuladze ja Revaz Tškheidze. Elokuva palkittiin vuonna 1956 Cannesin ja Edinburghin kansainvälisillä elokuvajuhlilla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rayfield, Donald: The Literature of Georgia. A History, s. 242. Oxford: Clarendon Press, 1994. ISBN 0-19-815191-8. (englanniksi)
  2. a b Mikaberidze, Aleksander: Gabashvili, Catherine Dictionary of Georgian National Biography. Arkistoitu . Viitattu 7.10.2007. (englanniksi)