Eilen syntynyt

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Eilen syntynyt
Born Yesterday
Ohjaaja George Cukor
Käsikirjoittaja Garson Kanin
Albert Mannheimer
Perustuu Garson Kaninin näytelmään
Tuottaja Columbia Pictures
S. Sylvan Simon
Säveltäjä Frederick Hollander
Kuvaaja Joseph Walker
Leikkaaja Charles Nelson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Ensi-ilta 1950, Suomessa 1951
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Eilen syntynyt (Born Yesterday) on George Cukorin ohjaama yhdysvaltalainen komediaelokuva vuodelta 1950. Se perustuu Garson Kaninin samannimiseen näytelmään, ja sen pääosia esittävät Judy Holliday, William Holden ja Broderick Crawford. Holliday sai roolistaan Oscarin.

Juoni[edit | edit source]

Moraaliton liikemies Harry Brock (Crawford), tämän tyttöystävä Billie (Holliday) ja lakimies Devery (Howard St. John) matkustavat Washingtoniin pyrkiäkseen vaikuttamaan liittovaltion poliitikkoihin. Liikemies kyllästyy Billien sivistymättömyyteen ja palkkaa tätä kouluttamaan toimittaja Paul Verralin (Holden). Opettaja ja oppilas rakastuvat, ja sillä välin lakimies Devery siirtää Brockin omaisuutta Billien nimiin verottajan ulottumattomiin. Billie ja Paul menevät naimisiin, ja Billie lupaa palauttaa Brockin omaisuuden vähin erin sillä ehdolla, että Brock jättää nuorenparin rauhaan.

Tuotanto[edit | edit source]

Kaninin näytelmän pohjalta käsikirjoituksen laati ensin Albert Mannheimer. Cukor oli kuitenkin tyytymätön Mannheimerin työhön, ja lopullisen käsikirjoituksen sovitti kirjailija itse, jota ei kuitenkaan sopimusteknisistä syistä voitu nimetä tekijätiedoissa.

Vastaanotto ja myöhempi arvostus[edit | edit source]

Eilen syntynyt valittiin vuonna 2012 Yhdys­valtojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteetti­sesti, historialli­sesti tai kulttuuri­sesti merkittäviä amerikkalais­elokuvia.[1] Yhdysvaltain elokuvainstituutin (AFI) kesäkuussa 2000 julkaisemassa AFI:n 100-vuotissarjan 100 hauskinta komediaa -luettelossa Eilen syntynyt on sijalla 24.[2] Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa kriitikkoa valitsi elokuvan kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[3]

Uusintaversio[edit | edit source]

Vuonna 1993 tuli ensi-iltaan Luis Mandokin ohjaama uudelleenfilmatisointi Unelmien nainen, jonka pääosia esittävät John Goodman, Melanie Griffith ja Don Johnson.

Lähteet[edit | edit source]

  1. Complete National Film Registry Listing, National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 13.7.2016.
  2. AFI's 100 Years...100 Laughs kesäkuu 2000. American Film Institute. Viitattu 26.10.2012. (englanniksi)
  3. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla[edit | edit source]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Born Yesterday (1950 film)